Доступність посилання

ТОП новини

Заступник голови ЦВК сподiвається, що Конституційний Суд визнає неконституцiйною норму закону про вибори депутатiв щодо голосування тих, хто виїхав за кордон за кiлька днiв до виборiв


Про це Андрiй Магера заявив у понедiлок, коментуючи конституційне подання Президента України. Віктор Ющенко оскаржив у КС деякі положення закону про вибори, у томи числі і виключення зі списків виборців громадян, які виїхали за кордон напередодні виборів. Президент вважає, що таке положення закону про вибори не відповідає Конституції. Крім того, глава держави вказує на відсутність у законі механізму включення до списку виборців громадян, які повернулися до України за два дні до виборів і в день голосування. Партія регіонів у свою чергу заявила, що такі дії Ющенка загрожують виборчому процесу.


Про це Андрiй Магера заявив в iнтерв''ю журналiстам у понедiлок, коментуючи конституційне подання Президента України з цього питання.

Андрiй Магера зазначив, що якщо КС визнає цю норму невiдповiдною Основному закону до дня виборiв, то юридичних пiдстав для оскарження результатiв виборiв на пiдставi оскарження цiєї норми нi в кого не буде. А саме рiшення «буде обов''язковим до виконання для всiх, зокрема ЦВК».

Водночас заступник голови ЦВК вважає, що якщо таке вирiшення Конституційний Суд винесе пiсля дня виборiв, то «вiрогiднiсть 90%, що результати будуть оскарженi».

У понеділок прес-служба глави держави повідомила, що Віктор Ющенко оскаржив у Конституційному Суді деякі положення закону про вибори.

Зокрема Президент оскаржує згадане виключення зі списків виборців громадян, які виїхали за кордон напередодні парламентських виборів.

Президент вважає, що таке положення закону про вибори не відповідає Конституції.

Крім того, глава держави вказує на відсутність у законі механізму включення до списку виборців громадян, які повернулися до України за два дні до позачергових виборів і в день голосування.

Президент просить розглянути його подання як невідкладне.

Партія регіонів у свою чергу заявила, що вважає м дії Віктора Ющенка загрозою виборчому процесу.

У червні Верховна Рада внесла відповідні зміни до Закону про вибори.
XS
SM
MD
LG