Доступність посилання

ТОП новини

Голова Місії України при ЄС: Європейська політика сусідства неприйнятна для України


Україна є сусідом ЄС і, отже, має підстави отримати право членства в Євросоюзі, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода Голова Місії України при ЄС Роман Шпек.

Україна є сусідом ЄС і, отже, має підстави отримати право членства в Євросоюзі, заявив в інтерв’ю Радіо Свобода Голова Місії України при ЄС Роман Шпек.

Він представляє Україну на першій конференції з Європейської політики сусідства в ранзі посла. У той сам час інші країни-сусідки, а також країни ЄС, відправили на захід своїх міністрів або заступників.

Такий крок можна розглядати не тільки як зайнятість українських урядовців – це радше прагнення Києва показати Євросоюзові, що його не влаштовує Європейська політика сусідства, і на конференції місія України при ЄС розповсюдила документ, де роз’яснила таку позицію, сказав посол Шпек.

За його словами, офіційна позиція української сторони щодо Європейської політики сусідства не мінялася з лютого 2005 року, коли Президент Віктор Ющенко у своєму виступі у Європарламенті заявив, що Україна не може розглядати достатньою базою для двосторонніх стосунків Європейську політику сусідства, оскільки вона суперечить її стратегічним цілям.

«Україна може виходити у своїх стосунках із Євросоюзом тільки з того, що Україна є невід’ємною, невіддільною частиною Європи», – сказав Роман Шпек.

На його думку, з самого початку назва Європейської політики сусідства була невдалою, адже слід говорити про європейських сусідів Євросоюзу та про сусідів Європи, які хочуть брати участь у певні моменти в спільній політиці.

За словами українського посла, визнання права на членство у ЄС не означає автоматичного надання статусу кандидата, не означає того, що країна, яка претендує на членство чи на кандидатство, не повинна думати про відповідність критеріям, які дають право на членство, що країна повинна не думати про швидкість і якість соціальних, політичних, економічних реформ.

Водночас Роман Шпек нагадав слова попереднього Президента Єврокомісії Романо Проді, який при затвердженні підходів до політики сусідства сказав, що найкращим стимулом для прискорення політичних, економічних, демократичних реформ є перспектива членства в ЄС тих країн, які мають на це право.

Посол Шпек наголосив, що Україна «скористається цим своїм правом».
XS
SM
MD
LG