Доступність посилання

ТОП новини

Як позначиться приєднання Польщі до Шенгенської зони на Україні?


Богдана Костюк Київ 4 вересня (RadioSvoboda.Ua) – Автомобільні черги на контрольно-пропускних пунктах, пил від вантажівок і неприємний запах вихлопних газів; втомлені прикордонники і знервовані митники. Поруч – шеренги людей з великими сумками, в яких проносяться на продаж сигарети, алкогольні напої тощо. Це – типова повсякденна картинка середньостатистичного пункту пропуску на українсько-польському кордоні.

Яцек Ключковський
Але у ці дні Польща розпочинає підготовчі заходи перед вступом до Шенгенської візової зони Євросоюзу 1 січня 2008-го року. Так, 11 вересня уповноважені консульських департаментів міністерств закордонних справ України і Польщі обговорюватимуть найгостріші проблеми, що виникають у цьому зв’язку. До чого призведуть зміни візового режиму для громадян України? Про це та більше розповідає Посол Польщі Яцек Ключковський.

Б. К.: Пане Посол, які топ – проблеми будуть розглядатися наступного тижня у Києві?

Я. К.: Топ – проблема – це є проблема прикордонного руху. Тому що хотілось би нам з вами – і полякам і українцям – щоб якомога більше людей могло користатись з цих правил спрощеного режиму. Там узагалі – ми хочемо запропонувати такі пропозиції, щоб якомога більше людей могло переходити кордон без віз. Там інші документи потрібні, але це все треба узгодити у технічному плані.

Б. К.: Чи збільшиться обсяг роботи у польських консульствах у зв’язку із вступом Польщі до Шенгенської зони?

Я. К.: Ну, ми у цій сфері уже працюємо. Я думаю, наші Генеральні консули працюють на межі можливостей. І ми ухвалили рішення у серпні – збільшити кількість і консулів, і працівників українських у Генеральному Консульстві у Львові. І ми почали працю на дві зміни у Генконсульствах, але як це впливатиме на кількість бажаючих? Там будуть різні коридори для різних категорій громадян. Чи це додасть праці консулам чи ні? Потім: наша система працюватиме у зв’язку з централізованою системою інформації. Це також можуть бути якісь проблеми.

Я думаю, що тут зменшується роль генерального консула, тому що там іде все по процедурам. Автоматично. Так як зараз у деяких випадкам консул може допомогти. Там треба дуже обережно заповнювати форму. А тут я спілкуюся з генеральними консулами: є люди, які заповнюють (анкети), свідомо не хочуть щось там написати. Ну... хай консул запитає – а як не запитає? Після нашого вступу це все буде комп’ютер, це буде машина, яка все буде перевіряти. І це також може додати нам проблем.

Б. К.: А чи не звузять шенгенські правила ті навчальні та гуманітарні програми, які існують між Польщею та Україною? Чула, як українські студенти у Польщі порівнюють шенгенський візовий режим з новітньою «залізною завісою»... І взагалі – як українські студенти і науковці отримуватимуть візи з наступного року?

Я. К.: Ми маємо окремі програми, якими хочемо заохотити українську молодь, щоб вони навчались у польських вузах. До речі: Україна підписувала з Євросоюзом, з країнами Шенгенської зони договір, і там усі ці деталі, про які ви питаєте, є. Ми ж ще не є частиною цього договору. Тож нам важко відповідати за колег з Шенгенської зони. Якщо Україна вже підписала, прем’єр-міністр нещодавно підписав цей договір, там усі ці деталі закладені. У цьому українсько-європейському документі.
XS
SM
MD
LG