Доступність посилання

ТОП новини

Літати не тільки уві сні: мандрівки небом за копійки – чи будуть вони і в Україні?


Леся Бакалець Київ, 12 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Дешеві авіакомпанії-перевізники зацікавились українським небом. Якби такі з’явилися, літати можна було б трохи дорожче від ціни залізничного квитка. Але поки що в Україні умов для таких перевізників немає.


Крилатий транспорт не для бідних, вважає студент Данило. Донедавна він бачив літаки високо в небі і по телевізору. А дізнався, що таке відчуття польоту, завдяки акції однієї з українських авіаліній. Тоді з Києва до рідного Донецька Данило злітав за всього 120 гривень. Каже, якби ціни сьогодні були такими самими, точно забув би про поїзд та автобус.

«Ціна була дуже зручною, і я б із радістю літав і далі. Звичайно, там були умови: квиток мені продавали без місця. Тобто якщо на цей рейс є дуже великий попит, то це студентське місце продається, а студента переоформлюють на наступний рейс», – розповідає він.

Такі незручності для Данила не проблема. Головне – ціна низька, і за годину можна бути в іншому кінці України.

У Європі є цілий клас компаній, які спеціально пропонують дешеві квитки на авіаперельоти. Їх називають малобюджетними, «лоу-кост» компаніями або дискаунтерами. Якщо такі з’являться в Україні, щасливим буде не тільки Данило.

Та дешевий квиток означає і гірший сервіс. Вам не дадуть безкоштовно обід та напої, відправлятися ви будете не з центральних аеропортів і квитки зможете замовити тільки через Інтернет. Таким чином дискаунтери заощаджують, і ціна на квиток виходить низькою.

Малобюджетним авіакомпаніям в Україні непросто

Одна з таких найбільших авіакомпаній була готова відкрити дешеві рейси в Україну. Як писала газета «Дело», ця компанія, лідер Центральної та Східної Європи з дешевих перельотів, в Україні зіткнулася з цілою низкою проблем.

«Ми не можемо прийняти малобюджетні авіакомпанії у свої небесні простори», – каже речник однієї з провідних українських аівакомпаній Сергій Куций.

Він пояснює, що перш за все Україна не маємо достатньо периферійних аеропортів. У столиці, наприклад, є тільки «Бориспіль», бо «Жуляни» великі літаки не приймає.

Із квитками також проблеми: електронні проїзні документи в Україні поки що не узаконені. До того ж у державі недостатньо розвинені авіапослуги, а ще – високі ціни на пальне.

Дискаунтери не оминуть Україну

Але, незважаючи на стільки перешкод, дешево літати українці будуть, упевнений Сергій Куций.

«Нікуди Україна не дінеться. Це загальноєвропейська та світова тенденція, і дискаунтери будуть в Україні. Традиційним компаніям нема чого перейматися, оскільки перетинаються вони з дискаунтерами невеликою часткою пасажирів. Багатьох цікавить традиційний продукт, який надають класичні авіакомпанії. Але, безумовно, є багато людей, яких ціна цікавить набагато більше за якість, тому вони нададуть перевагу дискаунтерам. І, звичайно, така послуга також має бути на ринку», – вважає представник української авіакомпанії.

Але, зауважує Сергій Куций, і в малобюджетних компаніях ціни не завжди низькі. І тут може бути пастка для особливо довірливих та заощадливих пасажирів.

«Чим ближче до дати перевезення, тим більше у дискаунтерів зростає ціна. За день до перевезення іноді можна купити квиток компанії-дискаунтера дорожче, ніж у традиційних компаніях», – застерігає він.

У свою чергу Міністерство транспорту дешевим авіаперельотам не перешкоджатиме, запевняє його речниця Вікторія Бутенко.

«Для міністерства транспорту компанії не діляться на класи – в нас однакові підходи і законодавство до всіх авіакомпаній. Тому додаткових обмежень для них не створено абсолютно. Будь ласка, ми тільки за те, щоб у людей було більше можливостей використовувати авіатранспорт», – каже представниця Мінтрансу.
XS
SM
MD
LG