Доступність посилання

ТОП новини

Українські мотиви в передвиборній кампанії у Польщі


Єва Поштар Варшава, 19 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – До позачергових парламентських виборів у Польщі залишилось п''ять тижнів. Близько 60 виборчих комітетів подало до Центральної виборчої комісії заяви на реєстрацію. Польські коментатори прогнозують, що виборча кампанія буде завзятою, оскільки рейтинги не називають лідера виборчого змагання. Водночас у передвиборній пропаганді в Польщі видно специфічні українські акценти.


Великого політичного резонансу набула у Польщі заява опозиції про те, що партія "Право і Справедливість" у своїй передвиборній агітації хоче відвернути Польщу від центральної Європи і скерувати її на схід. Це тому, що польський прем''єр-міністр та лідер партії "Право і Справедливість" Ярослав Качинський головним завданням уряду й партії вважає боротьбу з олігархами, які на його думку, заволоділи Польщею. У передвиборній рекламі, яку транслює телебачення, зображено олігарха з цигаркою в роті, який дає хабаря представникові уряду.

Рекламу партії "Право і Справедливість" розкритикував спікер сенату Богдан Борусевич. Він сказав щоденнику "Газета виборча": "Запровадження у Польщі поняття "олігарх" ставить нас на один рівень з Росією чи Україною". Чи так воно є насправді? Радіо Свобода запитало у депутата партії "Право і Справедливість" Макса Крачковського.

"Боротьба з олігархами — це не головне наше передвиборне гасло. Боротьба з корупцією — це так. Вважаю, що, враховуючи український досвід, Польща може чогось навчитись. Це тому, що у Польщі та в Україні подібний досвід виходу з епохи соціалізму. Пізніше подібними шляхами наші країни прямували до ринкової економіки".

Польські коментатори вказують, що про загрозу з боку олігархів стали говорити у Польщі після корупційного скандалу у міністерстві сільського господарства. Зараз польська прокуратура звинувачує одного з найбагатших поляків Ришарда Краузе у причетності до цієї справи. Фахівці наголошують, що підприємець вклав великі гроші у нафтові компанії у Казахстані та Росії. Тому деякі польські коментатори порівнюють Ришарда Краузе з російським олігархом Михаїлом Ходорковським. Пан Краузе, як повідомляє польська преса, воліє перед виборами не повертатися зі Швейцарії до Польщі. Говорить депутат партії "Громадянська Платформа" Кжиштоф Лісек.

"Вважаю, що боротьба з корупцією має бути завданням кожного політичного угруповання. Я переконаний, що у Польщі так звані олігархи не керують державою. На мою думку, партія "Право і Справедливість" у передвиборній кампанії зловживає словом "олігарх"".

Про "олігархічні" мовтиви у польській передвиборній кампанії говорить і оглядач щоденника "Газета виборча" Марцін Войцеховський.

"Вважаю, що партія "Право і Справедливість" цинічно використовує у передвиборній пропаганді тему олігархів, а також умисно переносить на польський ґрунт сцени з російської та української політичної дійсності".
XS
SM
MD
LG