Доступність посилання

ТОП новини

Зрив виборів – справа техніки!


Тетяна Ярмощук Київ, 21 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Партія регіонів змінює позицію. Після заяв про ймовірну відмову від участі у виборах Віктор Янукович заявив, що регіонали однозначно братимуть у них участь. Втім, про технічні підстави, які можуть стати причиною зриву голосування, говорять в усіх таборах.


Попри погрози декого з представників Партії регіонів відмовитися від участі у виборах, перший номер виборчого списку Віктор Янукович заявив, що регіонали ні за яких умов не відмовляться від участі у них. У Комітеті ж виборців України закликають Партію регіонів якомога швидше визначитися щодо участі чи неучасті у виборах, щоб не плутати електорат. На думку голови КВУ Ігоря Попова, сьогодні є більш ніж достатньо технічних підстав для зриву дострокових парламентських виборів:

«Сама заява Партії регіонів, начебто вони сьогодні вирішили йти на вибори, але якщо, скажімо, у п’ятницю чи суботу перед виборами вони ухвалюють рішення не йти на вибори і відкликають членів комісій всіх рівнів, то це десятки тисяч людей, заміни знайти буде неможливо, дільниці не відбудуться і вибори будуть зірвані».

Юридичною підставою для зриву виборів може стати неявка половини виборців, каже в інтерв’ю Радіо Свобода юрист Сергій Власенко, який балотується до Верховної Ради за списками БЮТ:

«Вибори вважаються такими, що відбулися, коли на виборчі дільниці прийдуть 50% виборців. Відповідно, якщо у виборці не прийдуть на виборчі дільниці у великих регіонах, як Донецька, Луганська, Одеська, Харківська області, то це є реальною загрозою».

При бажанні вибори може зірвати будь-хто з ключових політичних гравців, переконаний представник Партії регіонів Володимир Зубанов:

«Будь-яка підозра, що хтось хоче сфальсифікувати результати виборів або не дати можливість людям проголосувати, будь-яка підозра скасує вибори та і все. Це може зробити і БЮТ, якщо захоче, і «Наша Україна», і Партія регіонів».

Сьогодні жодна з політичних сил не піде на зрив виборів, переконаний політичний експерт Тарас Березовець. Утім, на його думку, оголошення результатів може бути затяжним:

«Зараз немає підстав говорити, що вибори не відбудуться чи що вони будуть скасовані, але очевидно, що їхні підсумки, офіційне оприлюднення може дещо затягтися. Оскільки будуть масштабні подання до місцевих судів. І судові розгляди можуть у часі відтягти дату оголошення підсумку Центральною виборчою комісією».

Учора регіонали звинуватили Президента у зриві політичних домовленостей і заявили про можливість відмовитися від участі у виборах. А голова Верховної Ради п’ятого скликання Олександр Мороз звернувся до Генеральної прокуратури щодо інформації про підготовку фальсифікації на парламентських виборах.

До дострокових парламентських виборів залишилося 9 днів. Дата 30 вересня була визначена під час травневих політичних домовленостей між Президентом, Прем’єром та спікером парламенту п’ятого скликання.
XS
SM
MD
LG