Доступність посилання

ТОП новини

Колишній міністр оборони Грузії звинувачує президента Саакашвілі у «фашистських тенденціях»


Кирило Булкін Київ, 26 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Грузія вирує після того, як екс-міністр оборони Грузії Іраклій Окруашвілі учора висунув тяжкі звинувачення на адресу президента Михаїла Саакашвілі – зокрема, в узурпації влади та підготовці вбивства відомого бізнесмена.


«Режим з фашистськими тенденціями» – так Іраклій Окруашвілі назвав владу Михаїла Саакашвілі на вчорашній презентації нової опозиційної партії «Рух за єдину Грузію». Він стверджує, що при владі багато злодіїв, які відчувають безкарність. «Коли я був керівником МВС, я заарештував родича президента за отримання хабара, але звільнив його на прохання Саакашвілі. Ми брали участь у Революції троянд для того, щоб встановити справедливість. Але Саакашвілі звів ці надії нанівець У його команді немає жодного достойного чоловіка».

Чому Окруашвілі мовчав, коли був у команді Саакашвілі?

Серед інших звинувачень, які висунув на адресу президента Саакашвілі його колишній соратник, підготовка вбивства відомого бізнесмена Бадрі Патаркацишвілі. Також він сказав, що загиблий 2005 року прем’єр-міністр Зураб Жванія помер не в тій квартирі, де знайшли його тіло.

Найпершою реакцією всіх було очікування конкретних доказів цих важких звинувачень. Але наразі додаткової інформації від Окруашвілі та тих, хто його підтримує, не надходило. Керівник тбіліського бюро Радіо Свобода Марина Вашакмадзе розповідає, що всі лише про це і говорять у Грузії, але і запитують, чому Окруашвілі не сказав це одразу – адже він був соратником президента, це була одна потужна група, вони прийшли разом після Революції троянд. Після вчорашнього виступу не було жодних конкретних доказів, але цього очікують, каже Марина Вашакмадзе.

Реакції політиків

Нодар Ґріґалашвілі, депутат від владної партії Національного руху, сказав, що звинувачення Окруашвілі не варті того, щоб на них взагалі звертати увагу. «Уявіть собі, раптом ви говорите, що я збираюсь прорити тунель від Мумбаї до Лондона або що я вже зробив це. Що тут можна розслідувати? Я не рив цього тунелю, тут нема чого розслідувати».

А Каха Кукава, один із лідерів опозиційної партії консерваторів, має іншу думку: «Якщо хтось підозрює, що Саакашвілі планував замах на Патаркацишвілі або що він убив Жванію – буде очевидно, що це правда, якщо уряд відмовиться».

Український політолог Ігор Лосєв вбачає в цій історії російський слід. Він переконаний, що Москва далі намагається дестабілізувати ті країни, де відбулися так звані кольорові революції – особливо в контексті російських виборів. «Я думаю, що багато буде таких заяв, враховуючи, що Грузії не вдалося ліквідувати потужну мережу відповідної агентури. В Україні цього і не намагалися зробити. Думаю, що треба і нам готуватися до якихось таких серйозних провокацій проти Президента України, проти так званих помаранчевих сил».
XS
SM
MD
LG