Доступність посилання

ТОП новини

Українським та польським контрабандистам кордон на річці Буг - «море по коліна»


Єва Поштар Варшава, 10 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Контрабанду цигарок перехопили польські митники на українсько-польському кордоні. Це могла б бути одна із сотень подій щоденного життя кордонних служб. Однак у який спосіб контрабандисти переправляли свій товар через державний кордон (а він тепер є східним кордоном ЄС), привернуло увагу до цієї теми.

Річка Західний Буг, серединою русла якої проходить українсько-польський державний кордон
«Сучасна техніка часто програє перед людською винахідливістю, але ми не здаємось», - кажуть польські прикордонники. Вони згадують українця, який неодноразово перетинав українсько-польський кордон, виконуючи стрибок із жердиною через орану смугу. Виходить, що в подібних випадках сама сучасна техніка — це мало, треба ще покладатися на людську чуйність. Цей дар польських кордонних служб, поєднаний із технікою, високо оцінюють фахівці Євросоюзу.

На підготовку Польщі до входження у Шенгенську зону витрачено мільйони євро. Ця сучасна техніка, поєднана зі спостережливістю, не підвела польських прикордонників і цими днями. Співробітники прикордонних служб побачили, що річку Буг перепливає надувний понтон, його шнурком перетягують з України до Польщі. Коли понтон приплив до польського берега, польські прикордонники вже чекали на контрабандистів, у яких виявилося 8 тисяч пачок цигарок.

Українсько-польська контрабандистська співпраця

У Надбужанському відділенні польської прикордонної служби речник цього відділку підполковник Анджей Вуйцік розповів, що на самому березі річки Буг затримали трьох поляків, що живуть у люблінському регіоні. Вони мали намір перевезти контрабанду цигарок далі у Польщу.

Вартість контрабандних цигарок оцінили в майже десять тисяч євро.

Українсько-польський кордон проходить річкою Буг, яку в Україні звуть Західним Бугом. Його довжина 363 кілометри. У люблінському регіоні цю річку можна перетинати легально у пунктах кордонного перетину Ягодин-Дорогуськ та Устилуг-Зосін.

Підполковник Анджей Вуйцік каже, що українські та польські контрабандисти мають налагоджену співпрацю. А причини зменшення кількості спроб нелегального перетину річки Буг речник Надбужанського відділення польської прикордонної служби Анджей Вуйцік пов’язує саме з успішною роботою прикордонників.
XS
SM
MD
LG