Доступність посилання

ТОП новини

Україна, Азербайджан, Грузія, Польща і Литва підписали угоду про добудову нафтогону «Одеса – Броди» до польського Ґданська


Азербайджан пообіцяв забезпечити постачання своєї каспійської нафти для цього нафтопроводу, яким вона має надходити до країн – членів Євросоюзу. На думку представників країн – учасниць проекту, нафтопровід має стати альтернативою постачанням нафти з Росії і створити умови для постачання нафти з регіонів Каспійського і Чорного морів до регіону Балтійського моря. Передбачувана вартість проекту – близько 500 мільйонів євро.


Угода, яку підписали в середу в столиці Литви Вільнюсі, передбачає добудувати ділянку в майже 500 кілометрів до Плоцька і Ґданська в Польщі, приєднавши її до наявного нафтопроводу від Одеси до Бродів в Україні.

Азербайджан пообіцяв забезпечити постачання своєї каспійської нафти для цього нафтопроводу, яким вона має надходити до країн – членів Євросоюзу.

А нафтогазові корпорації Азербайджану, Грузії і Литви приєдналися до українсько-польського спільного підприємства «Сарматія», яке створили раніше для добудови нафтогону.

Президенти п’яти країн привітали цю угоду, яка, за їхніми словами, допоможе внести в постачання нафти передбачуваності і стабільності.

На думку представників країн – учасниць проекту, нафтопровід має стати альтернативою постачанням нафти з Росії і створити умови для постачання нафти з регіонів Каспійського і Чорного морів до регіону Балтійського моря.

Президент України Віктор Ющенко назвав підписання угоди історичним кроком до переходу з політичної в практичну площину втілення цього спільного стратегічного проекту, яке наблизить усі країни-учасниці до інтеграції з Євросоюзом.

За його словами, він не бачить жодних проблем, які б змогли перешкодити побудові нафтогону.

Передбачувана вартість проекту – близько 500 мільйонів євро.

У четвер в Вільнюсі після саміту країн – членів ГУАМ триває й саміт східноєвропейських країн на теми енергетичної безпеки.

Сторони вирішили, що наступний такий енергетичний саміт відбудеться 2008 року в Києві. На київському саміті мають затвердити графік реалізації проекту добудови нафтопроводу.

Матеріали до теми:

• Вільнюський саміт: «Ні – енергетичному шантажу Росії!» • Чи стане нафтопровід Одеса-Броди-Плоцьк-Гданськ новим шляхом транзиту нафти в Європу? Вільнюський енергетичний саміт. • ЄС змінює підхід до Путіна і Росії • Краківський енергетичний саміт • Росія може обійти Захід у змаганні за енергетику зі Сходу
XS
SM
MD
LG