Доступність посилання

ТОП новини

Із європейських міст найбільше робочих місць має Прага


Оксана Пеленська Прага, 12 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Хочете знайти добре місце для роботи – їдьте до Праги. Принаймні так стверджують фахівці з агентства Євростат, які упродовж вересня проводили опитування в країнах Європейського Союзу. За його результатами в Чеській Республіці нині щоденно запрошують на роботу сотні фірм, потрібні фахівці з різних галузей науки, виробництва і техніки. Зрозуміло, що найпривабливішим містом є Прага.

Тільки сьогодні й тільки в одній празькій газеті «Експрес» я знайшла понад 60 пропозицій – більше ніж 60 вільних робочих місць. І якщо ще 2-3 роки тому на роботу були потрібні переважно різноробочі чи представники будівельних професій, то нині ринок праці пропонує все: від торговельних менеджерів і комп’ютерних програмістів до касирів, продавців, кухарів, працівників складів, учителів, медсестер і навіть лікарів.

Зростає економіка — множаться нові робочі місця

У вересні, за статистикою, у Чехії впав рівень безробіття на більше ніж 7 тисяч робочих місць. Це при тому, що закінчилась робота тисяч сезонних працівників – закрились літні табори, кемпінги і ресторанчики, поменшало туристів. Зрештою, самі чехи стверджують, що нині на ринку праці знайти роботу за фахом чи бажанням набагато легше, ніж це було кілька років тому.

Які процеси забезпечили Празі рейтинг європейської столиці з найкращими перспективами успішного працевлаштування ? На думку аналітика з празького економічного журналу «Євро» Павела Парала, за всім стоїть чеський економічний злет.

Легше знайти роботу в Братіславі, ніж у Брюсселі

Багато міжнародних фірм прийшли до Праги зі своїм капіталом і відкрили тут представництва. Це тому, що в Чехії існує сприятливий інвестиційний клімат. Крім того, багато міжнародних фірм переїхало до Праги, тому що це місто є приємним для життя."Чеська економіка зростає, Прага багатіє, тому тут народжується багато нових робочих місць. Цей процес підтримує і сильний туристичний рух», — стверджує пан Парала.

За даними агентства Євростат, сьогодні, крім Праги найбільше вільних робочих місць мають ще й столиця Данії Копенгаген та ірландський Дублін, найменше їх є у німецькому Франкфурті чи італійських містах Неаполь та Палермо. Вартий уваги і той факт, що, наприклад, у сусідній Словаччині, зокрема в Братиславі, є вищий шанс знайти роботу, ніж у столиці Бельгії Брюсселі чи в голландському Амстердамі. На думку чеських фахівців, тенденція росту кількості вільних робочих місць на ринку праці збережеться і наступного року, оскільки зростає і чеська економіка.
XS
SM
MD
LG