Доступність посилання

ТОП новини

Стартував Другий Римський міжнародний кінофестиваль


Наталка Кудрик Рим, 18 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Столиця Італії упродовж найближчих 10 днів перебуватиме під пильним оком кіноманів. Сьогодні там стартував Другий Римський міжнародний кінофестиваль, а точніше — свято кіно. На відміну від професійних кінофорумів, цей молодий фестиваль здобув ретутацію «народного», бо розрахований передусім на масового глядача. Цього року на фестивалі представлять удвічі більше стрічок, майже 170 фільмів різних жанрів, а про кількість гостей-зірок світового кінематографу годі й говорити.

Минулорічна «холодна війна» між Римом та Венецією, схоже, відійшла у минуле. Мер італійської столиці оголосив, що відносно юне римське свято не є конкурентом найдавнішого Венеціанського кінофоруму. Рим не перебирає ініціативи й інших кінозаходів, які відбуваються в Італії, наголосив міський голова Вальтер Вельтроні.

«Як було помітно минулого року, коли народився новий кінофестиваль, він став успішним сам по собі. Загалом це підносить культурний імідж країни, бо у Венеції цього року все пройшло чудово, у Турині на кінофестивалі також буде гарно. Попередні застереження щодо Римського фестивалю були пов’язані з побоюванням чогось нового. Страх нового і невідомого – один із великих недоліків Італії», зазначив мер Рима.

Чотири секції фестивалю представляють багатий репертуар для будь-якого віку і на будь-який смак. Придбавши квиток за ціною від 3 до 10 євро, обираєш один або кілька з 20 кіномайданчиків столиці і стаєш учасником свята. Минулого року таких учасників було щонайменше 150 тисяч.

Журі – 50 запеклих кіноманів

Головну конкурсну програму відкрила сьогодні стрічка французького митця Алена Корно «Друге дихання». Улюблена брюнетка французів та італіців Моніка Беллучі, виконавиця головної ролі, вперше постала у фільмі блондинкою.

На гран-прі фестивалю «Золотого Марка Аврелія» претендують 14 конкурсних робіт. З-поміж них єдина стрічка зі Східної Європи – фільм росіянина Сергія Бодрова-старшого «Монгол». Картини оцінює глядацьке журі у складі 50 запеклих кіноманів з Італії та інших країн Європи на чолі з боснійським режисером Данисом Тановичем.

11 світових прем’єрних показів

Програму 11 світових прем’єрних показів відкриває історична драма індійського режисера Шекара Капура «Золотий вік» про англійську королеву Єлизавету I. У головній ролі володарка «Оскара» Кейт Бланшетт, вона ж удостоєна честі вести церемонію відкриття Другого Римського кіносвята. Актор Шон Пенн прибуває до Рима як режисер і презентує екзотичну стрічку «Поїздка до диких».

Чи не найбільше італійські кіномани очікують зустрічі з американським режисером італійського походження Френсисом Фордом Копполою – творцем легендарного фільму про сицилійську мафію «Хрещений батько». Після десятилітньої творчої перерви Коппола представляє у Римі філософську картину під назвою «Юність без юності», яку знімали в Румунії.

Справжнісінький Голлівуд на берегах Тібру!

Легендарна кінодіва Софія Лорен отримає у п’ятницю почесну нагороду Римського кіносвята, де відбудеться ретроспектива фільмів з її участю. На зірковому червоному килимі у Римі з’являться також голлівудська красуня Геллі Беррі, голлівудський красень Том Круз та ікона американського кіно Джейн Фонда. Справжнісінький Голлівуд на берегах Тібру! Кажуть, що метри світового кіно залюбки линуть на свято до Вічного міста, бо почуваються на відстані від кінокритиків і ближче до народу.
XS
SM
MD
LG