Доступність посилання

ТОП новини

Кому вигідна виборча затримка?


Тетяна Ярмощук Київ, 26 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Через судові позови щодо законності дій ЦВК під час встановлення результатів виборів офіційне оголошення результатів затягнулося. Кому із політичних сил пішло на руку це затягування, і як воно вплинуло на політичні розклади?

Затягування з оголошенням результатів голосування 30 вересня вигідне передусім Партії регіонів. Принаймні у цьому переконаний політолог Сергій Таран:

“У Партії регіонів з’являється можливість підкилимно домовитися з НУНС про новий формат коаліції. Другий момент, який важливий для Партії регіонів, полягає у тому, що все-таки поки є затягування з оголошенням результату, а відтак зі створенням коаліції, Партія регіонів просто довше при владі. Зокрема, це дуже важливо для прийняття бюджету. Якщо до нового року не буде ухвалений бюджет, діятиме старий, який ухвалювався Партією регіонів”.

ЗАТЯГУВАННЯ ВИГІДНЕ ВСІМ

На думку ж політичного експерта Олександра Дергачова, затягування з оголошенням результатів виборів пішло на користь усім:

“Було більше часу узгодити певні деталі. Не всі вони узгоджені. Але ми чули весь час, досить упевнені досягнення домовленостей. Не втрачали часу і ті, хто претендує сформувати уряд, оскільки, на відміну від все ще чинного уряду Януковича, нова команда оголосила свій намір затвердити урядову програму, а вона потребує дійсно часу”.

"У СУСПІЛЬСТВІ ВИРОБЛЯЄТЬСЯ ПЕВНИЙ СКЕПСИС"

Через судові позови представники Блоку Юлії Тимошенко та “Нашої України – Народної самооборони” не змогли створити обіцяну коаліцію за день, каже експерт Олександр Палій, втім на політичну ситуацію та колір майбутньої більшості це не вплинуло:

“Відразу після виборів ситуація була одна, а зараз вона поступово консервується, і цей момент не використовується для розвитку наступу. Після перемоги БЮТ та НУНС суспільство чекає від них якомога швидшої реалізації передвиборних обіцянок, зокрема, формування коаліції. Якщо швидкого виконання обіцянок немає, у суспільства виробляється певний скепсис”.

Розглядати скарги низки політичних сил щодо законності дій ЦВК під час встановлення результатів позачергових виборів Вищий адміністративний суд розпочав 22-го жовтня. Парламентська коаліція має бути сформована упродовж 30 днів після офіційного оголошення результатів виборів.
XS
SM
MD
LG