Доступність посилання

ТОП новини

У Закарпатті говорять про зростання травматизму в Україні та про нові методи допомоги потерпілим


Надія Петрів Ужгород, 12 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – В Україні щороку 2 мільйони людей зазнають серйозних травм чи мають ортопедичні захворювання, які потребують лікування, роблять 150 тисяч оперативних втручань із приводу пошкоджень та захворювань опорно-рухового апарату. Із року в рік зростає кількість травмованих, відтак збільшується потреба у наданні їм кваліфікованої та вчасної медичної допомоги. Здатності для цього є – немає обладнання.

Лише місяць тому поховала близького друга 38-річна ужгородка Мар’яна. Її товариш потрапив у дорожньо-транспортну пригоду, у важкому стані його доставили в лікарню.

«Я знаю, у нас дійсно хороші лікарі, і я в цьому неодноразово переконувалася, але цього разу операцію не можна було робити, бо не було необхідного обладнання. Транспортувати його також не можна було, бо він перебував у дуже важкому стані», – розповідає Мар’яна.

Петро Нікітін, кандидат медичних наук із Київського Центру спортивної травматології, каже, що в Україні вже сьогодні можна надавати якісну медичну допомогу – не гіршу, ніж надають у Європі чи в Америці. Єдина проблема – відсутність обладнання. За останніми дослідженнями, лише 3 відсотки лікарів-ортопедів мають сучасні рентгенологічні установки, за допомогою яких можна здійснювати надскладні операції на хребті та кістках.

«І попри це, у нас дуже багато висококваліфікованих спеціалістів, лікарі в районах, областях навіть без оснащення розробляють та впроваджують унікальні методики», – наголошує Петро Нікітін. Цими методиками та новими підходами українські спеціалісти нині й ділилися із закордонними гостями.

Але всі спеціалісти сходяться на одному: в Україні необхідно терміново ухвалити й відповідно фінансувати вже давно розроблену програму «Травма» – лише завдяки їй вдасться поліпшити ефективність та оперативність надання медичної допомоги хворим.
XS
SM
MD
LG