Доступність посилання

ТОП новини

У Луганській області вчителі отримали можливість вирішити житлове питання


Ярослав Гребенюк Луганськ, 22 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Луганській області 15 сімей педагогів отримали пільгові довгострокові кредити. Це стало можливим завдяки Державному фонду сприяння молодіжному житловому будівництву. Доступне житло нещодавно визначив одним із пріоритетів держави Президент Ющенко.

Завдяки 7 мільйонам гривень із Держбюджету України педагоги Луганська вже сьогодні оформляють кредити на нове житло. Реалізація довгострокового пільгового кредитування передбачає будівництво (реконструкцію) і придбання житла. Слід зазначити, що Луганщина отримала таку суму з бюджету, а спершу обласна влада знайшла можливість дати на житло для вчителів півмільйона гривень.

Начальник управління освіти Луганської облдержадміністрації Ірина Цимбал розповіла: «За даними міст та районів, 618 педагогів стояли у черзі на момент, коли цю програму прийняла сесія обласної ради. Сьогодні вже більше. На мою думку, якщо ми хоча б одному педагогічному працівнику допоможемо вирішити житлову проблему, цю програму ми приймали вже немарно».

Які умови кредитування?

Головна умова кредитування – перебування на квартирному обліку, педагогічний стаж не менше 3 років і рівень забезпеченості родини: після виплати щомісячних внесків на кожного члена родини повинне залишатися по одному прожитковому мінімумі.

Ставка учителя – близько 700 гривень. Плюс доплати за категорію, класне керівництво, перевірку зошитів тощо.

Говорячи про можливості кредитування, вчитель інформатики 42-ї школи міста Луганська Олександр Антонов зазначив: «Якщо там брати квартиру маленьку, однокімнатну, поурізати опції, я думаю, сума буде серйозна. Я не знаю, наскільки це буде реально для учителя. Я боюся, що навіть прожиткового мінімуму після сплати внесків не залишатиметься. А якщо залишиться… ну, в принципі, за 300 гривень прожити, м’яко кажучи, нереально».

Офіційно визнаною ціною житла в Луганську є 3096 гривень за квадратний метр. 3% майбутній власник має викласти відразу, а потім ще додати 3%, коли вже буде готовий технічний паспорт на приміщення. Про це розказала Валентина Гацко, начальник кредитного відділу Луганського регіонального управління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву – саме цей фонд займається кредитуванням програми.

Виникає питання, а чи можливі якісь не надто прозорі комбінації при цій хорошій справі. Скажімо, можна, отримавши квартиру, відразу знайти на неї покупця і перепродати йому нове помешкання. Начальник кредитного відділу визнає, що таке може трапитися і навіть пригадує такі випадки.

Валентина Гацко: «В один день гроші віддали, людина погасила кредит, ми скасували іпотечний арешт, дали лист до нотаріуса, що людина розплатилася – і справа закінчена».
XS
SM
MD
LG