Доступність посилання

ТОП новини

У Відні триває засідання МАГАТЕ, присвячене іранській ядерній програмі


Кирило Булкін Київ, 23 листопада 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Відні триває дводенне засідання Ради директорів Міжнародної агенції з атомної енергії (МАГАТЕ). На ньому розглядають новий звіт щодо іранської ядерної програми.

Директор МАГАТЕ Мохамед Ель-Барадей, який і подав звіт минулого тижня, заявляє, що нині Агенція знає про іранську ядерну програму менше, ніж рік тому.

За словами Ель-Барадея, йому бракує інформації, щоб бути впевненим, що ядерна діяльність Ірану є цілковито мирною.

МАГАТЕ «не в змозі надати гарантії про відсутність в Ірані незадекларованих ядерних матеріалів та програм», наголосив він.

Ель-Барадей зажадав від Тегерану більшого сприяння розслідуванню, яке проводить Агенція.

Тим часом триватимуть переговори

Водночас чільник іранської переговорної групи з питань ядерної програми Саїд Джалілі заявив учора в Тегерані, що 30 листопада у Лондоні відбудеться його зустріч з Верховним представником ЄС з питань зовнішньої політики та політики безпеки Хав’єром Соланою.

Джалілі налаштований на цю зустріч оптимістично: «У переговорах з паном Соланою ми маємо спільні погляди, і, відповідно до останніх перемов між нашими представниками, наступної п’ятниці ми продовжимо наші переговори в Лондоні».

Солана намагається переконати Тегеран відновити переговори стосовно зупинки робіт зі збагачення урану в обмін на низку політичних та економічних стимулів, однак Тегеран відмовився йти на поступки.

Джалілі заявив, що Іран не піддасться на тиск, однак готовий шукати дипломатичного розв’язання конфлікту навколо ядерної проблеми.

Ядерні амбіції Ірану турбують міжнародну спільноту вже кілька років. Тегеран стверджує, що його ядерні розробки переслідують тільки мирні цілі і заперечує, що хоче використати ядерну енергію для створення зброї. Сполучені Штати підозрюють Іран у намірах немирного використання ядерної енергії, і кажуть, що не відкидають можливості завдати по Ірану військовий удар, якщо переговори не призведуть до успіху.
XS
SM
MD
LG