Доступність посилання

ТОП новини

20 мільйонів відшкодування Андрєю Луґовому. Росія попереджає Захід, щоб він тримався далі від України. (Огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 23 листопада 2003 (RadioSvoboda.Ua) – У п’ятницю, річницю смерті Алєксандра Літвінєнка, європейська преса багато пише про вплив цього злочину на взаємини між Заходом та Росією. Також у багатьох впливових видання Європи йдеться про те, що Захід має протистояти претензіям Путіна на пострадянський простір, зокрема, на Україну.

Чимало газет, зокрема, і впливова лондонська «Файненшел Таймс» вважають, що вбивство колишнього офіцера КДБ-ФСБ Алєксандра Літвінєнка в Лондоні стало своєрідним «поворотним пунктом» у стосунках між Заходом та Росією. Згадана вже лондонська газета інформує, як головний підозрюваний у вбивстві Літвінєнка, колишній агент КДБ-ФСБ Андрєй Луґовой навіть виграв у російського видання «Комммерсантъ» судовий процес у справі ніби-то наклепу на нього цієї газети, яка раніше назвала його «вбивцею Літвінєнка». «Файненшел Таймс» пише, що Луґовой отримає, згідно ухвали російського суду, компенсацію від редакцій «Коммерсантъ» у сумі 20 мільйонів рублів, що перевищує півмільйона євро. Лондонський часопис нагадує, що британська прокуратура і сьогодні вважає Андрєя Луґового винним у вбивстві Алєксанра Літвінєнка в листопаді 2006 року.

Чи буде Україна членом СОТ ще цього року?

Польська «Жечьпосполіта» у своїй публікації наприкінці тижня наводить витримки із заяви українського президента Віктора Ющенка про те, що «10-15 грудня відбудеться засідання Генеральної ради СОТ, на якій буде виголошений позитивний рапорт стосовно України», який, на думку Ющенка дозволить державі стати повноправним членом Світової організації торгівлі. Польська газета також наводить слова Віктора Ющенка про те, що «прийняття України до СОТ буде найкращим подарунком на Різдво для України і, перш за все, для бізнесу».

Три кола конфронтації Росії

Вже згадана лондонська «Файненшел Таймс» пише про три кола конфронтації Росії Владіміра Путіна із Заходом, перше з них – це внутрішня політика Кремля у напрямку зміцнення так званої «суверенної демократії» в Росії, друге – це пострадянський простір, де Росія намагається відновити свій вплив і виштовхнути звідси західних суперників. «Файненшел Таймс» підкреслює, що, наприклад, Росія попереджає «Захід у тому, щоб тримався далі від України». Тому газета наводить слова відомого західного аналітика Філіпа Стівенса, який закликає Захід «протистояти претензіям Путіна на колишній радянський простір...Тут, – вважає Стівенс, – США і особливо Європа повинні показати, що вони можуть бути такими ж жорстокими, а якщо потрібно, такими ж брутальними, як Путін».
XS
SM
MD
LG