Доступність посилання

ТОП новини

Грошовиті українці мріють про замки Львівщини


Галина Терещук Львів, 27 листопада 2007 (Radiosvoboda.ua) – За кілька днів до відставки Кабінет міністрів підписав постанову про передачу в концесію двох замків і одного палацу на Львівщині. Тепер місцевий орган влади може віддавати ці історичні пам’ятки в управління бізнесменам. Чимало експертів із питань збереження пам’яток архітектури стверджують, що ці пам’ятки будуть просто втрачені для держави.

Замок збудовано ймовірно в кінці XV ст. Перші писемні згадки про замок датуються 1530, тоді він належав родині Свірзьких і з тих пір перебудовувався. Від первісної будівлі залишилися тільки стіни нижніх ярусів
(oko.kiev.ua)
У список Кабміну потрапив замок XV століття у селі Свірж, рештки замку XVI століття у Старому Селі, обидва неподалік Львова, і сліди палацу XIX століття у селі Тартаків на Сокальщині.

Найпривабливіший із них – Свірзький замок, який найкраще зберігся з-поміж усіх фортець Львівщини і має 22 гектари рекреаційної зони. Через цю пам’ятку і триває найгостріший конфлікт.

Ініціатива щодо передачі в концесію належить Львівській обласній адміністрації. Начальник управління охорони культурної спадщини ОДА Василь Івановський сказав Радіо Свобода, що передача історичних пам’яток в управління недержавним структурам – це їхній порятунок, оскільки замки і палаци руйнуються, а держава не надає грошей на реставрацію.

За його словами, буде оголошено конкурс, створена концесійна комісія, і лише тоді визначатимуть нового користувача.

Замок мав добре оборонне розташування, побудований на відособленій горі Белз поблизу села Свірж (в часи зведення Свірж мав статус міста), він був оточений болотами, ставками, ровами і розвідним мостом
(oko.kiev.ua)
Митці й архітектори проти

Проти рішення щодо передачі старовинних замків у концесію виступили львівські архітектори і директор Галереї мистецтв Борис Возницький.

Він каже, що домагатиметься скасування урядової постанови, бо вважає: невідомо, що буде з цими історичними об’єктами.

В Україні ще не час передавати в концесію пам’ятки архітектури, каже й президент благодійного фонду збереження історичної спадщини Андрій Салюк.

Оскільки пам’яткоохоронне законодавство в Україні недосконале, не виписані стосунки між власником замку – державою і концесіонером, тобто тим, хто управлятиме самим об’єктом.

Тому приватна структура, яка умовно відповідатиме за замки, просто діятиме на власний розсуд, вважає Андрій Салюк. На його думку, неможливо прописати в договорі концесії всі пункти дотримання умов – це має регулювати лише законодавство.

Під час «агресії бізнесу» концесія не на часі

Голова асоціації музеїв Львівщини Зеновій Мазурик підтримує саму процедуру концесії, але вважає, що нині вона в Україні не на часі, тому що триває агресія бізнесу.

Спершу з’являлися претенденти на замки з числа грошовитих осіб, а вже потім складались умови передачі, тому й існують загрози втратити пам’ятки, каже Зеновій Мазурик.

Він вважає, що для кожного замку спершу треба розробити програму його ревіталізації, а тоді вже залучати кошти.

Для прикладу, в Польщі та Австрії деякі замки, які перебувають у власності держави, віддані в довготермінове використання приватним особам, які створили готелі, ресторани, усі умови для відпочинку та розваг. І при тім держава суворо контролює умови утримання та реставраційні роботи в пам’ятці. На територію таких замків також допускають туристів.

Натомість на Львівщині кілька років тому продали палац Лянскоронських, на території якого в радянський час був санаторій. Унікальні давні скульптури пропали, а на паркані сьогодні висить оголошення: «Приватна територія, вхід заборонений, охороняється собаками». Новий власник історичної пам’ятки обгородив навіть частину парку, який є в державній власності.

Матеріали до теми:

• Свірзький замок на Львівщині – перлина XVI століття – руйнується і ніким не охороняється
XS
SM
MD
LG