Доступність посилання

ТОП новини

Уряд Латвії йде у відставку


Людмила Пилип Рига, 5 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) Сьогодні настане час «Х» для чинного латвійського уряду. Після того, як у Латвії пройшли масові мітинги протесту, пов’язані з висловленням недовіри уряду, прем’єр-міністр країни Айгарс Калвітіс повідомив, що уряд піде відставку саме 5 грудня. Зараз у Латвії проходять консультації з приводу формування нового уряду. Нововведенням стане проведення публічних дебатів у парламенті з приводу обговорення кандидатури нового прем’єра.

Очолюваний прем’єр-міністром Айгарсом Калвітісом уряд діяв три роки. Серед головних його досягнень експерти називають ратифікацію латвійсько-російської прикордонної угоди та проведення територіально-адміністративної реформи. Однак восени нинішнього року за досить короткий час латвійський кабмін покинули чотири міністри. Окрім того, нездатність уряду стримати значні темпи інфляції, авторитарний стиль керівництва Айгарса Калвітса, зокрема рішення прем’єра зняти з посади керівника Бюро з боротьби з корупцією Олексія Лоскутова, викликали негативну реакцію латвійської громадськості. Латвійці втратили довіру до свого уряду і почали вимагати його відставки.

Новий уряд незначно відрізнятиметься від попереднього

Про те, що 5 грудня стане останнім днем роботи уряду, прем’єр Айгарс Калвітіс повідомив ще на початку листопада. Місячний тайм-аут був узятий, щоб завершити розпочаті справи, зокрема ухвалити бюджет на 2008 рік.

Процедуру формування нового Кабінету міністрів взяв під особистий контроль президент Латвії Валдіс Затлерс.

«Я думаю, що в процесі формування нового уряду нема місця поспіху. Головне – це створення дієздатного уряду. Одне можу сказати точно: консультації з претендентами розпочнуться з 6-го грудня», – повідомив Валдіс Затлерс.

Серед майбутніх претендентів на посаду прем’єра називають представників нинішньої урядової коаліції: міністра внутрішніх справ Івара Годманіса та міністра фінансів Оскара Спрудзиньша, а також представника від опозиції Валдіса Домбровскіса. Існує ймовірність висунення нового, поки нікому не відомого кандидата. Однак лише після того, як усі претенденти пройдуть процедуру публічних дебатів у Сеймі, президент Латвії Валдіс Затлерс оголосить кандидатуру нового прем’єр-міністра.

За прогнозами місцевих експертів, новий уряд незначно відрізнятиметься від попереднього, його формуватимуть ті ж самі політичні сили, і більшість колишніх міністрів збереже свої посади.
XS
SM
MD
LG