Доступність посилання

ТОП новини

На 10-ліття єдиної в Криму україномовної гімназії прокуратура Сімферополя «подарувала» гімназистам розслідування щодо Гімну України


Володимир Притула Сімферополь, 13 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Перша і досі єдина в Криму повноцінна україномовна гімназія у ці дні відзначає своє 10-ліття. З маленької школи на 200 учнів, яка тулилася в приміщенні колишнього дитячого садка, вона виросла у найпрестижніший і найсучасніший на півострові навчальний комплекс. Однак не всім це в Сімферополі подобається. Останнім часом місцева влада і прокуратура розпочали справжнє цькування керівництва гімназії.

Українська гімназія в Сімферополі
(RadioSvoboda.Ua)
За 10 років свого існування українська гімназія випустила у великий світ трохи більше півтисячі вихованців. Лише останні три роки вона існує у нормальних умовах, і тепер тут вчаться майже тисяча гімназистів. Зараз вона має найсучасніші просторі і гарні приміщення, а ще 5-6 років тому класи доводилося обладнувати навіть у туалетних кімнатах колишнього дитсадка. Тепер тут є власна багата бібліотека, книгосховище, кабінети інформатики, відеотека, радіорубка, картинна галерея, зимовий сад, музей, плавальний басейн та актова зала, діють численні гуртки, фольклорні ансамблі і сучасні гурти. Саме тут, у гімназії відкрили і Кримську філію Науково-дослідного інституту українознавства.

Гімназійний зимовий сад
(RadioSvoboda.Ua)


Директор гімназії Наталя Руденко не приховує свого задоволення: «Із тих дуже поганих умов, в яких ми починали, ми змогли стати настільки цікавими для сімферопольців, що усе ж було побудоване нове приміщення – найсучасніший, унікальний проект. І ми відчуваємо, що ця школа для Сімферополя особлива. Вона внесла величезний позитив в освіту міста, і взагалі в його життя. Адже тут створене естетичне середовище, середовище української традиції, української мови і культури. Крім того, тут дають якісну освіту».

Справді, гімназисти регулярно перемагають у кримських, всеукраїнських і міжнародних олімпіадах та змаганнях, а всі випускники поступають до вишів. Про популярність гімназії свідчить конкурс – 5-6 претендентів на одне місце, причому йдуть не тільки етнічні українці, але й кримські татари, росіяни, представники інших етнічних груп. Наталя Руденко каже, що її заклад уже не в змозі задовольнити попит сімферопольців на україномовну освіту.

Після фільму про УПА почалися перевірки

Втім, успіхи закладу не всім до вподоби. Після того, як у гімназії пройшов фестиваль українського кіно, де демонструвалися і картини про УПА, кілька місяців тривали перевірки, а міська рада навіть вимагала звільнення директора.

А останнім часом справжнє цькування гімназії розпочала міська прокуратура. Від імені прокурора міста Родіона Ратіа, Наталі Руденко надійшло одразу кілька письмових вимог пояснити, на якій підставі у школі перед заняттями на лінійках звучить державний гімн, а також як дзвінок використовується мелодія «Плачуть небеса».

Наталя Руденко здивована «активністю» сімферопольської прокуратури
(RadioSvoboda.Ua)
Наталя Руденко цього не може зрозуміти: «Нам неприємно. Ми як законослухняні громадяни відповідаємо на ці листи, піднімаємо документи, шукаємо, чому ми маємо право використовувати на початку дня гімн, виправдовуємося, чому у нас мелодійний дзвінок. Але ж є елементарний здоровий глузд. Хотілося б, щоб цього не було. Мені це просто незрозуміло...»

Почути пояснень від дуже зайнятого сімферопольського прокурора Ратіа Радіо Свобода теж не вдалося. Зате його начальник, виконувач обов’язки прокурора Криму Олексій Угрюмов відреагував на протести громадськості дуже швидко.

«На сьогодні ця перевірка уже не проводиться. Згаданий документ відкликаний до прокуратури міста Сімферополя», – повідомив Олексій Угрюмов.
XS
SM
MD
LG