Доступність посилання

ТОП новини

Румунія, пропагуючи себе, підтримає українську науку і культуру?


Богдана Костюк Київ, 13 грудня (RadioSvoboda.Ua) – Румунія, західна сусідка України, уже майже рік є членом Євросоюзу, і за цей час вона провела низку мистецьких презентацій в європейських столицях, знайомлячи Західну Європу зі своїми національними традиціями і творчими досягненнями. Функції культурної столиці Європи 2007 року виконує румунське місто Сібіу. Саме там і було оголошено про запровадження урядом Румунії стипендій і ґрантів для науковців і митців з сусідніх держав, які досліджують історію і культуру країни. Радіо Свобода звернулося до Посла Румунії Траяна Лауренціу Христі, щоб дізнатися про подробиці.

Один із перших романів Джозеф Конрад написав у Гданську, у кав''ярні на березі цього каналу
(RadioSvoboda.Ua)
Траян Лауренціу Христя: «Румунський інститут культури, це державна установа, започаткував стипендії для вітчизняних митців, які пропагують культуру Румунії в Європі. А з нового року ми пропонуємо митцям із сусідніх країн стипендії для перебування в Румунії і дослідження її історії, народних традицій, культури, літератури, сучасного мистецтва – це так звана «Програма Кантемира». Її учасниками можуть стати й українські вчені та митці, перекладачі та мистецтвознавці. Серед учасників програми можуть бути і журналісти, які цікавляться румунською культурою».

Свою діяльність Траян Лауренціу Христя називає «культурним менеджментом», оскільки до сфери його повноважень входить і презентація румунської культури в Україні, і ознайомлення земляків з українськими традиціями та культурою. Саме завдяки діяльності чільника дипломатичної місії Румунії, у Києві гастролювали «зірки» румунської оперети і джазу, у Чернівцях і Львові відбулися круглі столи за участю українських і румунських науковців. А відтепер творча молодь, науковці, знані митці з України матимуть змогу досліджувати історію, традиції і культуру сусідньої держави.

А українська влада неспроможна?

Українська творча еліта вважає, що подібна співпраця вельми корисна для обох країн, адже наука і культура – то місток поміж народами і поміж країнами. Але мусимо констатувати небажання української влади презентувати свої традиції, наукові і творчі досягнення, наголошує Наталка Позняк-Хоменко, письменниця і журналістка.

Наталка Позняк-Хоменко: «Якщо наша держава не спроможна якось позиціонувати себе за кордоном, то хай це роблять хоча б закордонні організації, які, пропагуючи себе, дають змогу нашим митцям хоч трохи побачити світ і презентувати себе на європейському рівні».

А показати і Україні, і Румунії є що, адже народи, які заселяють ці терени, мають давню історію, що сягає доби цивілізації Трипілля-Кукутені.
XS
SM
MD
LG