Доступність посилання

ТОП новини

Чи стане «російський варіант» виборів реальністю і в Киргизстані?


Василь Зілгалов Прага, 17 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – За попередніми результатами голосування в Киргизстані, партія президента Курманбека Бакієва «Ак Жол», як виглядає, чи не єдина пройшла в парламент. Представники цієї партії вже заявили, що приклад «Єдиної Росії» Путіна є для них зразком. Опозиція не визнає цих результатів голосування, і Верховний суд країни має сказати своє слово про раптову зміну законодавства про вибори у вівторок. ОБСЄ вважає вчорашні вибори в Киргизстані кроком назад у порівнянні з 2005 роком.

Киргизстан під час голосування, 16 грудня 2007 р.
(AFP)
За результатами обробки виборчих бюлетенів до парламенту Киргизстану на кінець дня у понеділок лідирує пропрезидентська партія «Ак Жол». П’ятивідсотковий бар’єр подолала ще Соціалістична партія об’єднаної опозиції (Ата-Мекен), але вона не отримала регіональної квоти у 0,5 відсотка у кожній із семи областей країни та у двох головних містах. Якщо це остаточно підтвердиться, то виявиться, що єдиною парламентською партією буде партія президента країни Курманбека Бакієва «Ак Жол».

Лідер соціал-демократичної партії Киргизстану Роза Отунбаєва, сила якої є третьою за попередніми результатами, охарактеризували ці вибори таким чином: «Цього разу порушення закону про вибори були просто брутальними. Наприклад, в Ошській і Джелалабадській областях місцева влада фальсифікувала волевиявлення відкрито і грубо, при допомозі адміністративного ресурсу і спеціальних підрозділів. Вони працювали дуже активно».

Рішення Верховного суду очікують у вівторок

Експерти вважають, що ще рано відносити Киргизстан до «однопартійної країни», бо у вівторок Верховний суд розгляне законність внесення напередодні виборів зміни, що стосується додаткової регіональної квоти у піввідсотка. Можливо тому киргизька влада поки що не коментує попередні результати виборів.

Тим часом керівник місії ОБСЄ на цих виборах в Бішкеку Кіммо Кільюнен заявив: «Я очолював місії ОБСЄ і на двох попередніх виборах в Киргизстані й розчарований відступом назад в організації процесу волевиявлення людей. Той розвиток політичного плюралізму, який я раніше тут спостерігав, виявився нині підірваним втраченою можливістю».

Представники пропрезидентської партії «Ак Жол» заявили, що вони бачать успіх «Єдиної Росії» Владіміра Путіна, яка набрала понад дві третини голосів до Думи, як політичний зразок для Киргизстану. Та й чимало опитуваних на виході з виборчих дільниць сказали, що вони голосували за «Ак Жол» з надією на стабільність у країні, яка вже не один рік живе у хаосі і вуличних протестах. Навіть у випадку скасування регіональної квоти Верховним судом Киргизстану все ж єдиною правлячою партією залишиться «Ак Жол», партія президента Курманбека Бакієва.
XS
SM
MD
LG