Доступність посилання

ТОП новини

Звіт Комітету захисту журналістів про жертви серед журналістів: у 2007-му загинуло найбільше за 13 років


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 19 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У Сполучених Штатах опубліковано черговий щорічний звіт базованого у Нью-Йорку Міжнародного Комітету захисту журналістів. Документ наводить прізвища й причини смерті журналістів, що загинули упродовж 2007 року за обставин, пов’язаних із виконанням професійної роботи. Цього року у 17 країнах світу були вбиті 64 журналісти. Це на вісім осіб більше, ніж торік, і найбільша кількість за останні 13 років. Найбільше журналістів загинуло в Іраку.

Ірак тримає сумну першість: майже половина усіх убивств журналістів сталася там. За кількістю жертв Ірак ось уже п’ятий рік підряд проголошують країною, найнебезпечнішою для життя журналістів.

Більша частина тих убивств журналістів мала цілеспрямований характер, тобто репортерів убивали саме за те, що вони доносили до громадськості новини, робили свою професійну справу. Щоправда, траплялося й так, що вони потрапляли під перехресний вогонь.

В Іраку, зокрема загинули кореспонденти Радіо Вільний Ірак Камайль Халаф та Назар Абдалвахід аль-Радхі. «Бути журналістом в Іраку – найнебезпечніша на планеті праця», – сказав в інтерв’ю «Нью-Йорк Таймз» Джоел Саймон, виконавчий директор Комітету захисту журналістів.

Журналісти гинуть і на війнах, і через помсту

На другому місці – Африка, 10 жертв. Більшість – у Сомалі, 7 жертв. Для порівняння: торік на всю Африку було два убивства журналістів.

Тут треба зауважити, що доповідь Комітету захисту журналістів враховує убивства журналістів від будь-яких причин: воєнні дії, спалахи насильства або пряма помста за професійну діяльність, так, як восени минулого року у Москві рукою найманого вбивці примусили замовкнути Анну Політковську.

Подібним чином скоїли розправу з турецько-вірменським журналістом Грантом Дінком, якого у січні цього року застрелили на вулиці у Стамбулі.

Три мексиканські журналісти загинули протягом цього року. Всі вони повідомляли про зв’язок між наркоторговцями з одного боку та поліцією і корумпованими урядовцями з іншого.

Серед позитивних новин – те, що у Колумбії цього року не було вбито жодного журналіста – вперше за останні 15 років.

Журналісти далі гинуть і на післярадянських теренах

Були жертви й серед журналістів по республіках колишнього СРСР.

Менш ніж два місяці тому просто на вулиці міста Ош у Киргизстані трьома пострілами було вбито Алішера Саїпова, кореспондента Радіо Свобода та Голосу Америки і редактора незалежного тижневика «Сайосат» («Політика»). Незадовго перед тим, згідно з доповіддю Комітету захисту журналістів, Саїпову погрожували розправою за його діяльність.

У Росії у березні цього року загинув Іван Сафронов – військовий кореспондент газети «Комерсант». Він якимось чином випав з вікна п’ятого поверху у коридорі будинку, де мешкав. Колеги підозрюють, що його виштовхнули з вікна у зв’язку з тим, що Сафронов готував публікацію про продаж Сирії російських ракет «земля-повітря» і реактивних винищувачів МіҐ-29.

Убивць, якщо вони були, не виявили. Зрештою, як не виявили жодного з убивць десь 220 російських журналістів, вбитих за останні 16 років.
XS
SM
MD
LG