Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко радять відмовитися від «старої схеми», а Саркозі – навчитися манерам. (Огляд європейської преси)


26 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – У той час, як французькі газети критично висловлюються про надмірний люкс, який демонструє Президент Франції Ніколя Саркозі під час своєї відпустки в Єгипті, німецькі видання із занепокоєнням вказують на збільшення прірви між бідними й багатими. Також коментатори продовжують писати про ситуацію в Україні.

Німецька газета Frankfurter Allgemeine Zeitung хоча й називає Україну в порівнянні з Росією «зразком стосовно плюралізму думок», однак водночас вказує на той факт, що «революція» поки так і залишилася незавершеною. На думку видання, це проявляється в тому, що країні досі бракувало стабільного уряду.

Тимошенко, пише далі автор статті, отримала другий шанс. «Але, якщо вона хоче його використати, тоді їй слід врахувати те, що сьогодні багато чого змінилося», – зазначає газета й пояснює: «Переможці Помаранчевої революції ... через суперечки, фаворитизм і сумнівне ставлення до конституції втратили чимало свого блиску. Водночас маніпулятори виборів навколо Януковича відновили свій імідж». На думку видання, починаючи від 2004 року, вони вже не раз демонстрували, що «готові покоритися волі виборців». Далі німецький коментатор радить Юлії Тимошенко відмовитися від старої схеми її передвиборної боротьби, коли всіх ділили на промосковських «бандитів» і українсько-патріотичних «демократів», якщо вона справді хоче примирити країну.

У Німеччині зростає прірва між багатими й бідними

Інша німецька газета – Augsburger Allgemeine – вирішила включитися в дискусію навколо зарплат менеджерів. Останнім часом у Німеччині можна почути чимало критики, що керівники компаній підвищують собі зарплати, а в гаманцях простих працівників грошей не більшає. «Люди відчувають, що соціальна рівновага порушена», – вважає газета. Видання нагадує, що про здорове суспільство можна говорити лише в тому разі, якщо більшість громадян вважають справедливою систему, в якій живуть. «У Німеччині така ситуація спостерігалася впродовж багатьох десятиліть», – констатує газета. Але тепер, на її думку, все змінилося. «Прірва між багатими й бідними зростає, в суспільстві відбувається розмежування, й воно втрачає свою прозорість. Навіть у середньому класі вже поширюється страх перед соціальним падінням. Широкі маси більше не відчувають економічного зростання, або відчувають його лише дуже слабо. Водночас стрімко ростуть доходи верхнього прошарку», – читаємо в німецькій газеті Augsburger Allgemeine.

Саркозі нагадує «нового багатія»

Французька преса критично пише про різдвяну відпустку президента Франції Ніколя Саркозі, яку він проводить в Єгипті разом із екс-моделлю Карлою Бруні. Видання Midi Libre зауважує, що президент безперечно має право проводити свою відпустку в Єгипті, як це робив і Франсуа Міттеран. «Що, однак, у цій історії заважає, – пише газета, – так це те, що він знову демонструє свою близькість до люксового й бізнесового світу. Саркозі і його супровід відправилися в подорож на борту літака Falcon 900, який належить підприємцю Вінценту Боллоре – так, начебто президенту не вистачило б своїх кишенькових грошей, які він сам собі підвищив на 170 відсотків, для того, щоб заплатити за квиток на рейсовий літак», – пише газета Midi Libre й зазначає, що цьому «президенту, який нагадує нових багатіїв, однозначно бракує манер».
XS
SM
MD
LG