Доступність посилання

ТОП новини

Нові технології зробили Президента ближчим до народу


Тетяна Ярмощук Київ, 28 грудня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Вперше в українській історії питання на прес-конференції Президентові України мали змогу поставити не лише представники мас-медіа. Входиш до інтернету – і звертаєшся до Віктора Ющенка. І якщо поталанить, Президент відповість саме на твоє запитання. Про те, що думає, коли роздає ордени, і навіть як колядував у дитинстві.

І перше запитання – суто комп’ютерне: «Як пропатчити KDE2 під FreeBSD?» Це суто технічне запитання добре знають любителі інтернетного гумору: посмішку викликає знання того факту, що кілька років тому його поставили… прихильникам японської мультиплікації.

Президент був готовий до нього: він порадив звернутися до фахівців із інформаційних технологій, які працюють у його Секретаріаті, або ж просто користуватися сучасним програмовим забезпеченням та «не морочити собі голову». Віктор Ющенко знав, що говорить: адже нині KDE2 – вже давно застаріла версія.

Це «класичне» для інтернет-гумористів питання до Президента виявилося найпопулярнішим. А свого часу його ставили в перебігу таких самих інтернетних прес-конференцій і колегам Віктора Ющенка з Росії й Казахстану Владімірові Путіну та Нурсултанові Назарбаєву.

Та більшість запитань були серйозні. І Президент давав на них розлогі, часом навіть дуже розлогі відповіді.

Сказав, що питання наступника є для нього принизливим, що з Юлією Тимошенко в них взаєморозуміння, що хоче бачити при владі професіоналів, а не вірних членів партії. Призначення Раїси Богатирьової – це, на його думку, компромісне рішення. А нагороду Борисові Колесникову Ющенко пояснив конструктивною позицією цього «регіонала» під час політичної кризи.

Мова і Конституція

Не оминув Президент і мовного питання: «Я хотів би, щоб ви сприймали мовне питання і статус державної мови не як політику проти якоїсь мови. Ми говоримо про те, що наша мовна політика відповідає європейським стандартам і є ліберальною. Вона коректно відноситься до проблеми будь-якої національної меншини. Програма розвитку української мови – не програма проти якоїсь іншої мови, це програма розвитку і становлення української мови».

Говори Президент і про Конституцію. Він висловив переконання, що нову редакцію Основного Закону має розробити Національна конституційна рада, а ухвалюватися Конституція має на референдумі.

«Перший крок до формуванню нової редакції Конституції повинна зробити Національна конституційна рада. Нам треба сформувати раду з найкращих авторитетів у цьому питанні і людей, які мають довіру суспільства. Це не є компетенція, відповідно до Конституції, парламенту України. Цим я не хочу сказати, що парламент повинен бути відлучений від процесу формування нової редакції Конституції», – зауважив Віктор Ющенко.

Нові технології до нового статусу

Цією прес-конференцію Президент намагався засвідчити свій статус, переконаний політолог Олександр Палій.

«Президент сьогодні почувається значно краще, ніж рік тому, коли його міністрів буквально викидали з приміщення уряду. Сьогодні ситуація вирівнялася і в міжнародних контактах. Він уже може їздити і зустрічатися з президентами інших держав не як крива качка, а як достатньо зрозумілий партнер», – вважає експерт.

Те, що запитання, озвучені Президентові, фільтрувалися, річ зрозуміла – адже вони надходили тисячами. І все ж такий інтерактив, кажуть оглядачі, є початком гарної традиції.
XS
SM
MD
LG