Доступність посилання

ТОП новини

Німеччина: зменшення росту ВВП, але збільшення реальних доходів


Німеччина, 3 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – У 2008 році темпи економічного зростання в найбільшому народному господарстві Європи – Німеччині – дещо сповільняться. Але його позитивні наслідки нарешті зможуть відчути звичайні працівники. Такі прогнози можна почути, як з боку федерального уряду, так і з боку найважливіших дослідницьких центрів країни.

«Вперше, починаючи від 2003 року, німці знову можуть розраховувати на зростання реальних зарплат», – зазначив президент Німецького інституту економічних досліджень Клаус Ціммерманн. Чистий доход німців у 2008 році збільшиться на 2,7%. Очікується подальше зменшення рівня безробіття. За підрахунками експертів, до 2009 року в Німеччині нараховуватиметься вже менше 3,5 мільйони людей без роботи. Однак темпи економічного зростання сповільняться до 2,1%. Торік цей показник становив 2,4%.

Зовнішніх економічних ризиків побільшало

Уряд Німеччини більш обережний у своїх прогнозах. Федеральний міністр економіки Міхаель Ґлос очікує, що темпи економічного зростання не перевищать двох відсотків. Серед головних негативних факторів уряд Німеччини вбачає зовнішні чинники, а саме – фінансова криза в США, занадто високий курс євро, а також високі ціни на нафту. Водночас німецький уряд виходить з того, що загальна економічна ситуація в країні й надалі залишатиметься стабільною. Ґлос закликав підприємців разом зі зростанням доходів підвищувати й зарплати рядових працівників.

2008-й – рік страйків у Німеччині?

На підвищенні зарплат наполягають і профспілки. Голова профспілкового об‘єднання металургійних підприємств Бертольд Губер уже зараз пророкує жорсткі суперечки під час наступних тарифних переговорів. В умовах загалом позитивного економічного клімату експерти радять підприємцям не блокувати підвищення зарплат – інакше 2008 рік може перетворитися для Німеччини на рік страйків. Але й на адресу профспілок лунають заклики, щоб вони продемонстрували стриманість і не висували надмірних вимог, аби не зашкодити подальшому економічному зростанню.
XS
SM
MD
LG