Доступність посилання

ТОП новини

Угорський та український Президенти в Закарпатті: співпрацю двох держав називають відмінною


Надія Петрів Ужгород, 14 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Cьогодні в Закарпатті з офіційним візитом перебуває Президент України Віктор Ющенко. Він зустрінеться з Президентом Словацької Республіки Іваном Гашпаровичем, щоб вирішити, зокрема, питання транскордонної співпраці. Це друга важлива зустріч Президента України в рамках дводенного візиту до Закарпаття. Учора ж Віктор Ющенко зустрічався з Президентом Угорської Республіки Ласлом Шойомом.

Три шкільні автобуси, 10 комп’ютерних класів та підручників на суму понад 600 тисяч гривень – такий подарунок зробив учора Закарпаттю Президент України Віктор Ющенко. Глава Угорської республіки Ласло Шойом, у свою чергу, привіз спортивне обладнання та DVD-програвачі. Частину всього цього отримали новозбудовані україно- та угорськомовні школи в селі Вилок Виноградівського району, які глави держав відвідали. Решту обладнання й книжок розподілять між усіма школами Закарпаття. Забезпечення освітніх прав українців та національних меншин обидва президенти назвали пріоритетними.

Кардинально тісніша співпраця

Та й загалом, за словами Віктора Ющенка, останні кілька років співпраці України з Угорщиною можна назвати кардинально тіснішими. Президент України: «За останній рік нам вдалося серйозно оптимізувати як політичні, так і ділові контакти. За десять місяців 2007 року рівень торговельної активності товарообігу суміжних областей зріс у два з половиною рази. На рівні національних економік торговельні, економічні темпи становлять 43 відсотки. Самі ці цифри говорять про те, що ми є країнами унікального взаємного потенціалу».

Україні та Угорщині потрібно вирішувати спільні проблеми екології

Ласло Шойом задоволений тим, що розширення меж Шенгену на територію Угорщини не спричинило ніяких непорозумінь на кордоні. Значною мірою цього досягли завдяки підписаній угоді про малий прикордонний рух. Щоправда, на думку глави угорської держави, Україні та Угорщині потрібно терміново братися за вирішення інших актуальних проблем, зокрема екології. Президент Угорської республіки: «Я хочу наголосити на питаннях співробітництва у сфері екології. Одним із аспектів реалізації цього питанням може стати створення транскордонних заповідників. Наступне – перевірка якості води в річці Тиса, адже нам треба велику увагу привернути до питання сміття, яке, на жаль, транспортується річкою Тисою».

Угорський та український президенти домовилися про пам’ятні знаки

Під час переговорів президенти дійшли згоди покласти крапку в такому наболілому питанні українсько-угорських стосунків, як встановлення на Верецькому перевалі пам’ятного знака на честь отримання угорцями батьківщини. Його обіцяють встановити ще упродовж 2008 року. У той же час угорці пообіцяли в Будапешті спорудити пам’ятник жертвам Голодомору в Україні. Усі ці питання остаточно погодять уже в березні, під час офіційного візиту Президента Угорщини до Києва.
XS
SM
MD
LG