Доступність посилання

ТОП новини

Російська влада залякує росіян і британців... ЄС сприяє Україні на шляху до СОТ, а Росія обіцяє «переглянути стосунки» з Києвом (огляд європейської преси)


Василь Зілгалов Прага, 17 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Європейські газети пишуть про «неджентльменську» поведінку Росії стосовно Британської ради. Чимало видань також звертають увагу «на відкриття ЄС дверей для України» на шляху до СОТ. Оприлюднено також низку реакцій на рішення України активізувати зближення з НАТО.

Британська «Ґардіан» пише, що протистояння у дипломатичних стосунках Росії та Великої Британії перейшло у нову, небезпечнішу фазу: у справу включилися російські спецслужби, які залякують і росіян, що співпрацюють з Британською Радою в Росії, та британських працівників цієї установи. Газета наводить слова британського дипломата про те, що ці дії ФСБ і російської міліції набрали характеру «систематичного залякування з метою порушити роботу Британської ради». «Ґардіан» інформує, що Росія вимагає нової угоди з Лондоном щодо статусу культурних організацій і надання британських віз російським дипломатам, інакше Москва продовжить блокувати діяльність Британської Ради в Росії.

Україна використає членство в СОТ у досягненні поступок з боку Росії?

Впливова лондонська «Файненшел Таймс» повідомляє про досягнення домовленості Єврокомісії з українським урядом щодо обмеження експортних мит на низку товарів. Це, за повідомленням газети, відкриває двері для України в СОТ, що може стати фактом членства Києва в цій організації вже на початку лютого. «Файненшел Таймс» наголошує, що Україна використає членство в СОТ як своєрідний важіль у досягненні поступок з боку Росії.

Москві не сподобався лист українського керівництва до НАТО

Низка газет – швейцарська «Нойє Цюрхер Цайтунґ», німецька «Франкфуртер Альґемайне Цайтунґ», російська «Новиє Ізвестія» пише про лист українського керівництва до НАТО, щоб організація розглянула на своєму саміті в Бухаресті в квітні цього року можливість приєднання Києва до Плану дій щодо членства України в НАТО. Оглядачі вважають, що після гальмування урядом Януковича цього кроку Києва ще перед Ризьким самітом 2006 року нинішній лист Віктора Ющенка, Юлії Тимошенко і Арсенія Яценюка до керівництва Альянсу виглядає цілком нормальним, послідовним кроком української влади. Хоча «Новиє Ізвестія» наводять слова російського посла у Києві, Віктора Черномирдіна, який нервово заявив, що Росії доведеться після вступу України до НАТО «переглянути наші стосунки». Газета також пише, що візит Юлії Тимошенко до Москви, який запланований на 23 січня, обіцяє бути непростим.
XS
SM
MD
LG