Доступність посилання

ТОП новини

Що встигне Верховна Рада?


Тетяна Ярмощук Київ, 21 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Останній тиждень перед парламентськими канікулами. Чи вдасться депутатам виконати намічену програму і чи вдасться коаліції умовити опозицію не блокувати трибуну?


Минулої п’ятниці парламентарі планували розглянути цілу низку кадрових рішень та законопроектів. Однак не розглянули нічого. Регіонали та комуністи, протестуючи проти листа про приєднання до Плану дій щодо членства в НАТО і вимагаючи від спікера парламенту відкликати свій підпис, заблокували трибуну. Сам Арсеній Яценюк наголосив, що лист підписаний відповідно до законодавства і висловив сподівання, що цього тижня коаліції та опозиції все ж таки вдасться домовитися.

Арсеній Яценюк: «Приєднання до плану дій є не що інше, ніж просто поглиблений інтенсифікований діалог з Альянсом. До членства ще дуже і дуже далеко. І думаю, що та пропозиція, яка була мною висловлена, зокрема і на вимогу комуністів та регіоналів, була в повному обсязі відображена у листі. Я не бачу сьогодні предмету дискусії. Потрібно спочатку думати, за що голосувати, а потім не виходити до залу і кричати, що неправильно підписаний лист. Є закон, є відповідна законодавча база, її треба виконувати».

«Спробуємо розглянути кадрові питання»

Якщо ж до п’ятниці вдасться домовитися з опозицією, коаліція планує розглянути першочергові законопроекти та кадрові питання, зазначає бютівець Андрій Шкіль.

«Верховна Рада має розглянути питання щодо голосування у першому читанні законопроектів, пов’язаних із підписаною угодою між БЮТ та НУНС з приводу тих положень, які були у переліку наших програмових засад. І, звичайно, спробуємо розглянути кадрові питання. Але це у випадку, якщо вдасться домовитися з опозицією, щоб вона не зривала засідання Верховної Ради», – наголосив Андрій Шкіль.

«Яценюк має обов’язково відізвати свій підпис під цим листом...»

Представники ж опозиції висувають дві вимоги, зазначає представник Партії регіонів Василь Кисельов: «Яценюк має обов’язково відізвати свій підпис під цим листом. А для того, щоб спростити вихід із цієї ситуації, в якій ми опинилися, і Верховна Рада, і Президент, і Яценюк, треба щоб Президент призначив дату референдуму по НАТО».

Наступне пленарне засідання заплановане на п’ятницю, 25 січня.

Минулого тижня на погоджувальній раді депутати вирішили відкласти канікули на тиждень і працювати до 25 січня. Додатковий тиждень народні обранці мусять працювати передусім у комітетах.

Матеріали до теми:

• Рішення про вступ України до НАТО має ухвалюватися на всенародному референдумі, вважає Юлія Тимошенко
XS
SM
MD
LG