Доступність посилання

ТОП новини

Естонія має своє посольство у віртуальному світі


Людмила Пилип Рига, 23 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Естонія вкотре засвідчила, що є однією з високотехнологічних країн Балтійського регіону. Щоб презентувати себе не тільки в реальному, але й у віртуальному світі, вона відкрила своє посольство в інтернет-просторі Second Life. З відкриттям віртуального посольства отримати інформацію про Естонію можуть мешканці найвіддаленіших країн світу, за умови, що вони користуються інтернетом.


У реальному житті Естонія має свої дипломатичні представництва лише в 40 країнах, тому за допомогою віртуального світу естонські дипломати сподіваються полегшити надання інформації для резидентів тих країн, в яких немає естонського представництва. У віртуальному посольстві відображені всі особливості реального дипломатичного представництва країни. Тут усе витримано в синьо-чорно-білих тонах кольору естонського прапора, в залах килими з національним орнаментом.

У посольстві можна отримати інформацію про події, традиції та досягнення Естонії, є навіть спеціальне приміщення для проведення семінарів та музей. Тут завжди чергує один з віртуальних дипломатів, спілкування з користувачами відбувається естонською та англійською мовами. У майбутньому у віртуальному посольстві, можливо, видаватимуть і візи.

«Ніколи не слід говорити „ніколи”. Зараз для того, щоб отримати візу, слід зустрітися з реальним консулом. Але ми не знаємо, як розвиватимуться технології через декілька років», – зазначив міністр закордонних справ Естонії Урмас Пает, віртуальний тримірний образ якого також можна зустріти в посольстві.

Естонія перейняла досвід Швеції щодо віртуального посольства

Естонія вже друга держава в Північній Європі, яка відкрила віртуальне посольство. Своє представництво в Second Life має також і Швеція. За словами розробників естонського віртуального посольства, тут відкриваються дійсно фантастичні перспективи.

«Одна з цих ідей така, що можливо, в майбутньому естонці, незалежно від того, де вони перебувають — у Нью-Йорку, Токіо чи Талліні — можуть разом тут заспівати, як один великий хор», – зазначив розробник проекту Даніель Ваарик.

Водночас фахівці попереджають, що віртуальна реальність останнім часом набуває значної схожості з реальним життям. У цьому є свої плюси й мінуси. Зокрема, за їхніми словами, слід бути готовим до того, що біля стін віртуального посольства можуть відбуватися пікети, як це було в реальності минулого року біля стін естонського посольства в Москві.

Тримірним віртуальним простором користуються у світі вже понад 10 мільйонів осіб

Естонія вирішила скористатися послугами Second Life, з огляду на зростаючу популярність цього інтернет-середовища.

Second Life – це тримірний віртуальний простір, створений у 2003 році в Сан-Франциско компанією Linden Lab.

Сьогодні ним користується понад 10 мільйонів осіб. Багато університетів, у тому числі Гарвардський та Оксфордський, використовують Second Life для навчання.

Користувачі також можуть займатися тут віртуальною підприємницькою діяльністю – надавати послуги чи виробляти продукцію, в обігу є своя віртуальна валюта під назвою Linder Dollar. До речі, відкриття віртуального посольства для Естонії обійшлось в 10 тисяч реальних, а не віртуальних доларів.
XS
SM
MD
LG