Доступність посилання

ТОП новини

ПАРЄ закликала владу України провести нове розслідування зникнення немовлят


Наталія Вікуліна Брюссель, 24 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Парламентська Асамблея Ради Європи закликала владу України знову розслідувати зникнення немовлят з пологових будинків Харкова і Києва кілька років тому. Доповідачка ПАРЄ Рут-Габі Вермо-Мангольд упевнена, що дітей викрали для незаконного усиновлення. ПАРЄ також одностайно ухвалила рекомендацію, яка закликає полегшити правила міжнародного усиновлення.

Вермо-Мангольд дуже критично висловилася щодо зникнення немовлят у Європі з метою їхнього незаконного усиновлення і щодо продажу маленьких дітей. Вона звернула особливу увагу на ситуацію в Україні і Молдові.

«Україна, а також Молдова й інші країни мають ратифікувати Конвенцію про усиновлення дітей. Також слід ратифікувати Конвенцію ООН проти організованої злочинності і Протокол про запобігання торгівлі людьми. А одне з найголовніших моїх послань полягає в тому, що необхідно знову відкрити матеріали справи і віддати належне батькам, які не знають, де їхні діти», – заявила швейцарська депутатка Парламентської Асамблеї Ради Європи.

Матерям повідомляли, що їхні діти померли...

Вона вважає, що в Україні трапляється дуже багато випадків незаконного усиновлення дітей. Вермо-Мангольд здійснила візит до України 2005 року, під час якого ознайомилася з численними випадками зникнення немовлят, коли їхнім матерям після пологів говорили, що діти померли. Насправді ж скидається на те, що дітей викрали для незаконного усиновлення. Депутатка від Швейцарії вважає, що українські власті не зробили нічого за останні понад два роки, щоб розслідувати викрадення немовлят.

«Це ганебно! Як на мене, то це справді ганебно, що вони нічого не вдіяли, і, зрештою, твердять, що ці «харківські справи» – це неправда...», – заявила Рут-Габі Вермо-Мангольд.

У доповіді вона вказує, що влада України натомість говорить про дедалі більшу кількість українських матерів, які відмовляються від своїх дітей чи народжують дітей для їхнього продажу.

ПАРЄ закликає змінити правила міжнародного усиновлення

Парламентська Асамблея Ради Європи, окрім того, одностайно ухвалила рекомендацію, яка закликає змінити правила міжнародного усиновлення. Так, ПАРЄ шкодує, що так багато дітей живуть у дитячих будинках, у той час як вони могли б мати краще життя, якби міжнародне усиновлення було простішим. Водночас Асамблея виступає категорично проти перетворення міжнародного усиновлення на ринок, який регулюється законами попиту і пропозиції і який відзначається одностороннім потоком дітей з бідних країн чи країн перехідного періоду до країн розвинутих.

Парламентарі Ради Європи різко засудили всі злочини, скоєні для полегшення усиновлення, а також комерційні тенденції – так, певні родини зазнають психологічного чи фінансового тиску, домовленості про усиновлення люди укладають безпосередньо із сім’ями, деякі жінки спеціально вагітніють, щоб віддати майбутніх малюків на усиновлення, здійснюють підробки документів про батьківство та усиновлення дітей через Інтернет. ПАРЄ також зауважила, що в деяких країнах Європи немає обов’язкової реєстрації немовлят, а це сприяє торгівлі дітьми. Асамблея закликала ці країни внести відповідні зміни до законодавства, щоб запобігти торгівлі дітьми і незаконному усиновленню.

ПАРЄ закликала ратифікувати Гаазьку конвенцію про усиновлення всі країни Європи, які цього ще не зробили і Україну в тому числі. Головний принцип цієї конвенції полягає в тому, що міжнародне усиновлення може відбутися тільки в тому випадку, якщо дитину не можуть усиновити в себе на батьківщині. Асамблея також закликала Комітет міністрів Ради Європи запросити всі країни цієї організації більш тісно співпрацювати, щоб краще боротися з торгівлею дітьми, ліквідувати мафіозні чи інші кримінальні мережі та забезпечити, щоб усі зловживання при усиновленні малюків не залишалися безкарними.

Матеріали до теми: • Швейцарська депутатка закликає владу України провести нове розслідування зникнення немовлят
XS
SM
MD
LG