Доступність посилання

ТОП новини

Європейська преса: Україна відкрита для бізнесу; урядова криза в Італії


Олекса Семенченко Лондон, 25 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Газета британських ділових кіл Financial Times у п’ятницю публікує розлогу статтю про те, з чим Президент України Віктор Ющенко прибув на Всесвітній економічний форум у Давосі. А загалом у центрі уваги європейських видань урядова криза в Італії, пов’язана з відставкою Прем’єр-міністра Романо Проді.

Британська Financial Times пише про українську присутність на Всесвітньому економічному форумі у Швейцарії: «Віктор Ющенко… прибув цього тижня до Давоса з виразним посланням: його країна повернулася на правильний шлях після нещодавньої політичної нестабільності, вона є відкритою для бізнесу й готова стати демократичним членом демократичної Європи… Україна знову на шляху й наполегливо стукає в двері Заходу, який, намагаючися впоратися з Росією, що відроджується, можливо, дещо збентежений цією наполегливістю».

Газета взяла в українського Президента інтерв’ю й цитує його: «В українській владі вперше склалося становище, коли Президент, Прем’єр-міністр і спікер парламенту відкрито пропонують прозахідний шлях і проєвроатлантичну координацію, – сказав пан Ющенко в інтерв’ю Financial Times. – Я не ідеалізую речі…, але вірю, що сьогодні уряд є єдиним».

Як пише видання, Ющенко «використовує цей новий консенсус для просування прозахідної стратегії на кількох фронтах.В інтерв’ю він закликав Захід підтримати у квітні прагнення України приєднатися до Плану дій щодо членства в НАТО, що є кроком на шляху до вступу. Україна сподівається бути прийнятою до Світової організації торгівлі наступного місяця. Після цього пан Ющенко хотів би прискорити дискусії з Європейським Союзом щодо вступу до його асоційованої зони вільної торгівлі».

Financial Times далі пише, що Ющенко «не приховує амбіцій щодо вступу до ЄС… Він вірить, що з часом «Європа питатиме себе: чому Україна не є членом?“ Та незважаючи на весь його ентузіазм, він є достатньо реалістичним, щоб не визначати точного часу вступу до НАТО чи ЄС: „Я не люблю цього питання, – каже він. – Ми знаємо, що нам слід робити, і якщо ви поділяєте наше прагнення, це можна зробити дуже швидко, а якщо ні, то це забере дуже багато часу».

Віктор Ющенко «переконаний, що велика сила України – в демократії, яку, як він вважає, лише посилили, а не послабили конфлікти пари минулих років», додає британський діловий щоденник.

Більшість європейських видань висвітлюють урядову кризу в Італії

Газети пишуть про долю прем’єра Романо Проді, який одержав 24 січня вотум недовіри в Сенаті й подав у відставку.

Іспанська El Mundo коментує: «Президент Джорджо Наполітано пропонував, щоб Проді викинув білого рушника без голосування щодо вотуму довіри вдруге. Але Проді не прислухався до поради… Його розрахунки виявилися хибними… З Проді чи без нього, Італія потребує радикальних реформ. Засадничими проблемами є економічна анемія, досить неконкурентний енергетичний сектор, громадські служби, що є заручниками профспілок, і найнижчий рівень народжуваності в Європі».

А італійська La Repubblica так оцінює Проді: «Це дивна й несправедлива доля людини, що двічі завдала поразки Берлусконі і що двічі мусила піти через розвал його більшості. Це не лише кінець уряду й періоду при владі, це кінець цілої політичної культури, лівоцентристської…»

«Його мрія об’єднати два крила італійського лівого руху – реформістів та радикалів – … часом спрацьовувала, але так і не стала реальною політичною культурою… Він мав давати собі раду зі внутрішніми конфліктами, погрозами, шантажем і вето, замість того, щоб керувати урядом. Ми чули тисячу голосів, але ніколи не чули лівоцентристського голосу», – зазначає італійський щоденник.
XS
SM
MD
LG