Доступність посилання

ТОП новини

Тимошенко продовжує візит до Брюсселя


Наталія Вікуліна Брюссель, 29 січня 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Прем’єр-міністр України Юлія Тимошенко продовжує у вівторок дводенний візит до Брюсселя, під час якого вона зустрічається з найвищими посадовцями Євросоюзу. Тимошенко обговорює з ними євроінтеграцію України до ЄС, вступ Києва до СОТ, необхідність розпочати переговори про безвізовий режим між Євросоюзом і Україною та інші питання.


Юлія Тимошенко зустрілася з головою Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу, з головою Європарламенту Гансом-Ґертом Петтерінґом, виступила на Комітеті закордонних справ Європарламенту. Вона наголошувала, що Україна має нині унікальну єдність усіх гілок влади щодо європейських прагнень, і саме на базі такої єдності країна ефективно просуватиметься на шляху до Європи.

Тимошенко закликала Єврокомісію розпочати офіційні консультації про безвізовий режим до ЄС для українських громадян. Однак Баррозу не сказав, коли можуть початися такі переговори і чи можуть вони розпочатися взагалі. За його словами, спочатку слід досконало втілити в життя угоди про спрощення оформлення віз та про реадмісію.

Він привітав той факт, що нині Україна веде переговори з деякими прикордонними країнами – Польщею, Словаччиною, Угорщиною – про двосторонні угоди, щоб полегшити місцевий рух на кордоні. Голова Єврокомісії вважає, що це важливо для українських громадян, які живуть неподалік кордону, і висловив сподівання, що такі угоди створять умови для подальшого поступу у візових відносинах ЄС з Україною в майбутньому.

Водночас Баррозу повідомив, що Єврокомісія сподівається якомога скоріше, буквально в наступні тижні, розпочати переговори з Україною про створення зони вільної торгівлі.

Тимошенко обіцяє підтримати Ющенка, якщо з ним буде співпраця

Під час виступу в Європарламенті Тимошенко відповіла на численні запитання євродепутатів на найрізноманітніші теми внутрішньої і зовнішньої політики України.

Оплески присутніх викликали такі її слова: «Якщо наша співпраця з Президентом України Віктором Андрійовичем Ющенком буде гармонійною, збалансованою, буде демонструвати єдину спільну політику і єдиний спільний підхід до вирішення всіх питань, я можу вам сказати, що немає ніякої необхідності виставляти дві кандидатури від демократичної коаліції на президентські вибори. І в цьому випадку я можу, безмежно люблячи Україну, ще раз підтримати Віктора Андрійовича Ющенка на цих виборах і продемонструвати єдність демократичної команди».

Великі плани на вівторок

У вівторок Юлія Тимошенко зустрінеться з Комісаром ЄС із зовнішніх відносин і політики сусідства Бенітою Ферреро-Вальднер, Комісаром ЄС із торгівлі Пітером Мандельсоном, віце-президентом Єврокомісії, Комісаром ЄС із юстиції Франко Фраттіні та Верховним представником ЄС зі спільної зовнішньої політики й політики безпеки Хав’єром Соланою.

Окрім європейської інтеграції України, Тимошенко має обговорити майбутнє енергетичної співпраці Києва і Євросоюзу, ратифікацію і імплементацію Україною Конвенції ЮНЕСКО із захисту і підтримки культурної розмаїтості, політику з охорони здоров’я.

На зустрічі з Комісаром ЄС із торгівлі мова обов’язково має зайти про вступ Києва до Світової організації торгівлі і про запланований початок переговорів щодо угоди про вільну торгівлю між Україною та Євросоюзом.
XS
SM
MD
LG