Доступність посилання

ТОП новини

Робоча полеміка чи зіткнення енергетичних стратегій?


Тетяна Ярмощук Київ, 4 лютого 2008 (RadioSvoboda.Ua) – Прем’єрське «А» знову наздоганяє президентське «АЛЕ». Цього разу вустами Секретаря Ради нацбезпеки та оборони. Раїса Богатирьова заявляє, що Президент застерігає уряд від необдуманих кроків у газовій сфері і ставить йому завдання.

Після того, як Юлія Тимошенко заявила, що на засіданні Ради нацбезпеки та оборони ухвалили рішення про усунення компанії-посередниці РосУкрЕнерго та перехід на прямі газові контракти, Президент застеріг Кабінет Міністрів від намагання зруйнувати нинішні схеми газопостачання, перш ніж будуть створені нові. Сьогодні ж ця, чи майже ця сама, теза була озвучена Секретарем РНБО Раїсою Богатирьовою.

«Звідси чітко витікають три завдання уряду. Перше – не допустити зміни ціни на імпортний газ. Друге – забезпечити безперебійну поставку газу до країн Європи. І третє – забезпечити безперебійну поставку газу споживачам України. Уряду потрібно усвідомити, що будь-які поспішні або непродумані дії без вироблення єдиної консолідованої позиції реформ на газовому ринку можуть суттєво підірвати цей ринок», – заявила секретар РНБО Раїса Богатирьова.

Подробиць немає, однак розуміння у стратегічних питаннях між Президентом та Прем’єр-міністром є

Дізнатися подробиці про те, що насправді вирішила РНБО, виявилося неможливим. Брифінг Раїси Богатирьової виявився її виступом – вона не відповіла на жодне запитання журналістів.

Втім, радник Прем’єр-міністра Олександр Гудима в інтерв’ю Радіо Свобода зазначив, що компанії РосУкрЕнерго перебувати на українському газовому ринку залишалося недовго, слід дочекатися лише візитів Віктора Ющенка та Юлії Тимошенко до Москви. Разом з тим, пан Гудима висловлює переконання, що Президент та Прем’єр мають однакове бачення на енергетичну стратегію країни. «Хто б Президенту деколи не підказував, розуміння у стратегічних питаннях між Президентом та Тимошенко є. Президент ринковик, і він розуміє, що потрібен процес переходу на ринкові ціни. Якщо буде домовлено на найвищому рівні і будуть підписані міжурядові угоди про поступовий перехід на ринкові ціни, то природно, що ціна на транзит газу піде в Україні до ринкових показників. Звичайно, ми повинні думати про інтереси Росії, про гарантії транзиту, але в першу чергу ми повинні думати про енергетичну безпеку України», – заявив радник Прем’єр-міністра Олександр Гудима.

Можливість переходу на прямі газові контракти в України з’явиться не раніше 2009 року, каже директор енергетичних програм Центру імені Разумкова Володимир Саприкін. Однак, на його думку, переговори потрібно починати уже зараз: «Як заявив голова правління Газпрому, з 2009 року Газпром та Туркменистан переходять на формульне ціноутворення, тобто на ринкові умови співпраці. Тобто, у 2009 році Україну очікує кардинальне підвищення цін на газ, а також автоматично потрібно буде підвищувати тарифи на транзит та тарифи на зберігання газу. Це комплекс питань, і саме тоді з’являється можливість позбутися будь-якого посередника».

Сьогодні газ в Україну постачається через двох посередників: «РосУкрЕнерго» та «УкрГазЕнерго». Нинішні схеми газових поставок були закладені 4 січня 2006 року за часів уряду Єханурова. Цього року Україна купує змішаний російський та середньоазійський газ по 179,5 доларів за тисячу кубів. Це майже на 50 доларів більше, ніж торік. Натомість вартість транзиту російського газу українською територією збільшилася всього на 10 центів.

Матеріали до теми:

• Віктор Ющенко закликав лiдерiв парламентських фракцiй розблокувати роботу Верховної Ради i провести завтра пленарне засiдання • Зіткнення персоналій чи конфлікт, закладений у Конституції?
XS
SM
MD
LG