Доступність посилання

ТОП новини

Пинзеник: розрахунки за газ у рублях ризиковані


Рішення про розрахунок з Росією за газ у рублях є загрозливим для України. Таку думку в ефірі Радіо Свобода висловив колишній міністр фінансів, економіст Віктор Пинзеник.

За його словами, рубль не належить до міжнародних валютних резервів. Потреба тримання частини ресурсів у російській валюті ускладнить поповнення тих резервів Національного банку України, які визнають у світі, вважає Пинзеник.

«Рубль не є валютою, яка конвертується на міжнародних ринках, – рубль можна купити в Російській Федерації. Але це означає, що частину валютних резервів Національний банк для «Нафтогазу» повинен буде тримати в рублях. Друга проблема в тому, що всі ризики, пов’язані з рублем, – а я не думаю, що ми можемо бути спокійними щодо російського рубля і його коливань, – Україна бере на себе», – сказав в ефірі Радіо Свобода Віктор Пинзеник.

Наприкінці жовтня цього року Нацбанк домовився з керівництвом міністерства фінансів Росії, Центральним банком Росії та «Газпромом» про здійснення розрахунків за газ у рублях.
XS
SM
MD
LG