Доступність посилання

ТОП новини

Політичний «театр абсурду» імені Януковича взяв антракт


Виступ Віктора Януковича на мітингу прихильників Партії регіонів на майдані Незалежності у Києві 3 квітня 2009 року
Виступ Віктора Януковича на мітингу прихильників Партії регіонів на майдані Незалежності у Києві 3 квітня 2009 року

Київ – Дводенне блокування Верховної Ради Партією регіонів, яке супроводжувалося вигукуванням гасел про необхідність вигнання «помаранчевої влади», поїданням депутатами-бунтівниками бутербродів, не виходячи з депутатської зали, а також «бойовим» походом на телеканал «Рада», від якого вимагалося транслювати усе, чим займаються соратники лідера «регіонів» Віктора Януковича у депутатському домі, тимчасово зупинено. Згорнуті й паралельні вуличні мітинги. Схоже, керівники Партії регіонів самі відчули безуспішність розгорнутої ними кампанії. Зусилля соратників Януковича у парламенті не знайшли масових відгуків серед громадськості і були проігноровані колегами-депутатами. Ба більше, Голова Верховної Ради Володимир Литвин назвав затіяне «регіоналами» у парламенті «театром абсурду» і зажадав припинити його. Що криється під гаслами протестів команди Віктора Януковича?

Обіцяне віце-спікером парламенту і депутатом від Партії регіонів Олександром Лавриновичем розблокування парламенту сталося якраз тоді, коли депутати зазвичай у п’ятницю полишають робочі місця і роз’їжджаються по домівках.

Свою капітуляцію соратники Віктора Януковича пояснили тим, що, мовляв, вони отримали від депутатів БЮТ запевнення, що найближчим часом парламент таки розгляне першим питанням антикризову програму.

Власне, вимога внести антикризову програму та зміни до держбюджету на розгляд парламенту й було офіційним поясненням «регіоналами» парламентської блокади і вуличних мітингів, які паралельно взяли паузу до 14 квітня за командою Віктора Януковича.

Офіційні пояснення своїх дій соратниками Віктора Януковича насправді виглядають вельми сумнівними, м’яко кажучи, і навіть, як твердять їхні опоненти, цинічними.

Оскільки, якби Партія регіонів справді переймалася долею простих громадян, антикризовою програмою уряду і змінами до бюджету, то вона, як носій законодавчої ініціативи, давно б запропонувала відповідні законопроекти сама.

Тим паче, що представники Партії регіонів на кожній публічній акції не відмовляють собі у задоволенні різкої критики уряду за його неспроможність адекватно діяти в кризовій ситуації і вихвалянням про наявність альтернативної власної програми «порятунку нації» в умовах тієї ж кризи.

Щоправда оприлюднити конкретну власну рятівну програму жоден із «регіоналів» досі так і не зумів.

Організовуючи акцію протесту на вулицях, біля урядових інституцій, представники тіньового уряду не відважилися пояснити справжню політичну мету акції навіть своїм підопічним-мітингувальникам.

Про певну розгубленість і розбіжність між декларованим і прихованим свідчить і виступ Віктора Януковича перед мітингувальниками.

«Я хочу закликати весь український народ: давайте ми дамо останній шанс – 14 квітня, так, як вони (коаліція) пообіцяли, – показати антикризову програму… І ми з вами зробимо остаточний висновок… Ми зробимо перерву в наших протестних акціях… Якщо станеться таке диво – дай Боже, ми готові підставити своє плече. Але ми в це вже практично не віримо… Ми зробимо перерву, а 14 числа я знову звернуся до вас, до всього українського народу, з пропозицією. Яка це буде пропозиція – я думаю, буде нескладно здогадатися», – цитує Януковича «Українська правда».

У своєму виступі Янукович вкотре обізвав нинішню владу «брехливою» і закликав мітингувальників об’єднатися для того, щоб її якнайшвидше скинути.

Заклики скинути нинішню владу і провести позачергові парламентські вибори, власне, на думку опонентів Партії регіонів, і є тим єдиним прихованим мотивом і причиною парламентських та вуличних протестів.

Чи здатна команда Януковича у разі гіпотетичного третього приходу до влади запропонувати в умовах кризи більш дієві і ефективні заходи? Питання риторичне.

Усі пам’ятають незабутню обіцянку «регіоналів» покращити життя уже сьогодні на тлі регулярного зростання цін. При цьому це відбувалося в умовах, далеких від кризи.

Не менш оригінальними є й засоби, які «регіонали» використовують для самопіару.

У Януковича хочуть бути у телевізорі навіть тоді, коли їдять бутерброди?

Можливості доступу до ЗМІ, якою володіє нинішня опозиція, навіть не снилися нинішній владі і опозиції часів Кучми. Недавня вимога «регіоналів» транслювати їхню блокаду парламенту виглядає уже як розбещення. Соратники Януковича вимагали показувати себе по телевізору під час блокади парламенту, а по суті законотворчого байдикування.

Як відомо, «регіоналка» Ганна Герман під час блокади її колегами парламенту звинуватила спікера Володимира Литвина у тому, що той нібито заборонив трансляцію подій у парламентській залі, і зажадала від журналістів телеканалу «Рада» не виконувати наказів керівництва парламенту про «заборону» такої трансляції.

До телеканалу «Рада» Герман прорвалася з кількома чоловіками-депутатами. Там, окрім вимоги показати своїх колег, котрі стережуть гасла «геть владу», вона паралельно розказала, як вона переймається проблемою фінансування парламентського телеканалу.

Перед цим Партія регіонів, своєрідно борючись за свободу слова, а точніше, за піар своєї акції бюджетним коштом, погрожувала взяти під свій «контроль» парламентський телеканал, якщо той не виконає її вимоги.

Голова Верховної Ради Володимир Литвин у відповідь назвав це цинічною спробою залякування працівників телеканалу «Рада».

«Мене прикро здивувало, що група депутатів із виглядом мускульної статури вриваються в студію і висувають абсолютно абсурдні вимоги… Зокрема, що канал «Рада» має транслювати депутатів, які сидять, лежать, їдять бутерброди, грають у карти…» – обурювався Литвин, натякаючи, що такого розмаху «демократії» не має у жодному парламенті світу.

Голова Верховної Ради також закинув Президентові Віктору Ющенкові у змові з Партією регіонів в бажанні провести позачергові парламентські вибори якнайшвидше.

За його словами, Президент за підтримки Партії регіонів дестабілізує політичне життя країни. А справжніми намірами Партії регіонів у блокуванні парламенту Литвин вважає бажання «регіоналів» відвернути увагу від кризи у власному партійному середовищі, від тих проблем, які вони самі створили, перебуваючи у центральній виконавчій владі.

«Усе це – ніщо інше, як прикриття бездарності власної політики, невиконання жодного зобов’язання, усе це – ніщо інше, як намагання відвернути народну увагу від свого ситого способу життя, вкотре ввести в оману людей… У сукупності усі ці дії можна кваліфікувати як намагання отримати всю повноту влади, всю економіку у свою власність» – прокоментував голова парламенту журналістам.

Парламентську блокаду спікер назвав «театром абсурду» і запевнив, що реалізація сценарію дострокових парламентських виборів малоймовірна.

Сам Президент заявляє, що не бачить причин для дострокових парламентських виборів.

Водночас голова держави висловився, що готовий до позачергових виборів президента лише за умови їхнього проведення паралельно з парламентськими.

А доки Янукович і його соратники думають над тим, як їм знову зібрати і утримати людей на вулиці і під якими новими гаслами заблокувати парламент для вирішення власних проблем, у Європі знову заговорили про Україну в контексті безкінечної і безглуздої кризи. Політичної.

(Київ – Прага)

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода.
XS
SM
MD
LG