Доступність посилання

ТОП новини

Конституційний Суд вирішив, що порушувати Конституцію можна


Судді Конституційного Суду України залишають залу засідань. Київ, 8 квітня 2010 року
Судді Конституційного Суду України залишають залу засідань. Київ, 8 квітня 2010 року

Київ – Попри сподівання, що Конституційний Суд не схвалить можливість індивідуального членства депутатів у коаліції фракцій, оскільки це суперечить Основному закону, КСУ все-таки визнав таке право за окремими депутатами. Опозиція назвала це рішення «конституційним переворотом», а експерти заговорили про небезпеки

Конституційний Суд схвалив можливість входження до коаліції депутатів, які не є членами фракцій, котрі її сформували. Таке рішення оголосив 8 квітня голова КСУ Андрій Стрижак.

«Народні депутати, зокрема ті, які не перебувають у складі депутатських фракцій, що ініціювали створення коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді, мають право брати участь у формуванні коаліції депутатських фракцій», – заявив Голова Конституційного Суду.

За його словами, рішення щодо можливості входження окремих народних депутатів до складу парламентської коаліції було винесене на основі правової ситуації, що склалася на сьогодні.

У 2008 році КСУ уже розглядав подібне питання і ухвалив рішення, яке передбачало формування парламентської коаліції виключно фракціями. Своє нинішнє, цілком протилежне, рішення конституційні судді виправдовують Регламентом Верховної Ради, який парламент ухвалив у березні і який допоміг створити коаліцію Віктора Януковича завдяки входженню в неї перебіжчиків та позафракційних депутатів.

(9 березня Верховна Рада ухвалила Закон «Про внесення змін до ст. 61 Закону України «Про Регламент Верховної Ради України», який дозволив формувати коаліцію «тушок». 11 березня в парламенті було оголошено про створення коаліції депутатських фракцій «Стабільність і реформи». До її складу увійшли фракції Партії регіонів, КПУ, Блоку Литвина, а також окремі народні депутати з БЮТ, НУНС та позафракційні колишні регіонали. Того ж дня регіонали відправили до Конституційного Суду України подання про конституційність положень статті 61 Регламенту Верховної Ради України)

Андрій Стрижак заявив, що КСУ не міг не врахувати цей закон при ухваленні свого рішення. Виходить, що таким чином Регламент Верховної Ради було поставлено вище, ніж Конституцію. При цьому Голова Суду зауважив, що рішення Суду від 2008 року щодо коаліції також залишається чинним.

Під ухваленим рішенням КСУ підписалося 14 суддів із 18. Суддя Віктор Шишкін висловив свою окрему думку, однак коментувати правові і політичні наслідки від рішення своїх колег не ризикнув. Андрій Стрижак тим часом зазначив, що ухвалене рішення принесе користь суспільству, бо саме з таких морально-суспільних та правових позицій виходив КСУ.

Найганебніше рішення

Напередодні лідер об’єднаної опозиції Юлія Тимошенко заявила, що на суддів КСУ чиниться тиск і що суддів намагаються підкупити, щоб ті ухвалили потрібне нинішній владі рішення.

Рішення КСУ Тимошенко назвала злочинним і найганебнішим за всю історію незалежної України. «Всупереч Конституції депутатам Верховної Ради дозволено індивідуально входити до складу коаліції депутатських фракцій у парламенті. По суті, мова йде про те, що Конституційний Суд України виконав політичне замовлення нової влади, розтоптав Основний Закон держави, спаплюжив основи демократії в країні. Конституційний Суд скоїв злочин», – йдеться у заяві Тимошенко.

За її словами, рішення Суду свідчить про те, що ця інстанція, яка повинна стояти на сторожі Основного Закону, готова виконати будь-яке політичне замовлення влади і легко піддатися корупційним впливам на догоду політичній кон'юнктурі.

Коментуючи два протилежні за змістом рішення, які КСУ ухвалював із одного і того ж питання з інтервалом у два роки, Тимошенко заявила, що це унікальний випадок в історії не тільки українського, але й світового конституційного судочинства. При цьому вона відзначила, що наразі в Україні немає ані гаранта Конституції, ані Конституційного Суду як органу, який стоїть на сторожі Основного Закону.

Лідер опозиції звернулася до світової спільноти з проханням дати належну оцінку рішенню Конституційного Суду України та діям нової влади і висловила сподівання, що світові демократії не сповідуватимуть подвійних стандартів у цьому питанні.

Своє невдоволення рішенням КСУ висловив і колишній Президенті Віктор Ющенко.

За його словами, рішення Конституційного Суду України щодо створення коаліції через корупцію засвідчує, що в Україні не існує державного арбітра, який стояв би на сторожі духу і букви Конституції України, непорушності прав і свобод її громадян.

Ющенко відзначив, що спроби перекреслити попереднє рішення КСУ від 2008 року з мотивів внесення змін до Регламенту Верховної Ради України не витримують критики, оскільки закон про Регламент має узгоджуватись із Конституцією, а не навпаки.

При цьому призначені до КСУ за квотою Президента Ющенка судді підтримали рішення, яке публічно критикує сам Ющенко.

Рішення КСУ вбиває весь авторитет конституційно-судової влади

Суперечливість рішень КСУ очевидна. Більшість експертів прогнозували саме такі висновки Суду, однак сподівалися, що це буде зроблено не так цинічно.

Політичний експерт Володимир Цибулько каже, що КСУ підписав собі вирок таким рішенням. «Коли судді побачили, як «януковичі» хутко захоплюють високі пости, у них спрацював тваринний страх. Тому говорити тут про якусь логіку, мораль чи верховенство права не доводиться. Вони мають найвищу зарплату, пакет гарантій, однак корпоративний страх спрацював. Конституційні судді, які ухвалювали таке рішення, не готові працювати у відповідному форматі верховенства права», – каже експерт.

Головний редактор тижневика «Коментарі» Вадим Денисенко вважає, що тепер від КСУ можна очікувати будь-якого і навіть абсурдного рішення. «Головна проблема цього рішення полягає у тому, що КСУ визнав, що його дворічне рішення помилкове. Це найбільший і найяскравіший абсурд і прецедент за останні 5 років. За останні роки через війни Ющенка, Януковича з Тимошенко дискредитовано уже все: Верховну Раду, інститут Президента, опозицію. Єдиною легітимною і поважною інституцією був Конституційний Суд. Те, що вони зараз зробили на догоду Януковичу, поставило під сумнів легітимність усієї влади в країні», – резюмує журналіст.

Погоджується з експертами і прем'єр-міністр опозиційного уряду Сергій Соболєв. За його словами, схвалення КСУ коаліції «тушок» вбиває весь авторитет конституційно-судової влади. «Таке рішення, яке ухвалюється прямо всупереч Конституції і з посилання головою суду на закон про Регламент, означає, що голова суду і ті судді, які підтримали таке рішення, або взагалі нічого не розуміють в конституційному праві, або цілковито втратили совість. Оскільки назвати їх невігласами важко, то я думаю, що друга характеристика є більш правдива і відповідає стану моралі цих людей», – відзначає опозиціонер.

За словами Соболєва, налякані 11 суддів КСУ пішли на змову з дияволом, з совістю. «Це рішення суперечить і Конституції, і системі права. Те, що зробили Янукович, його команда і судді КСУ, – справжній конституційний переворот», – додає він.

Отримавши добро від КСУ, кількість «тушок» зростатиме

Владна команда між тим висловила задоволення рішенням суду і ніяких проблем з його відповідністю Конституції не бачить. Член Партії регіонів, юрист за фахом Юрій Мірошниченко заявив, що рішення КСУ легалізувало нинішню парламентську коаліцію та уряд і ніякі політичні дискусії не завадять виконувати свої повноваження як членам коаліції, так і уряду.

Поширена ж у ЗМІ реакція Президента Віктора Януковича просто вражає. Після того, як конституційними суддями було ухвалене суперечливе рішення, яке не відповідає Конституції, глава держави зазначає, що всі мають навчитися жити за законом і беззаперечно виконувати норми Конституції та законів. При цьому Янукович висловив задоволення рішенням Конституційного Суду.

Схваливши коаліцію «тушок», Конституційний Суд фактично дав добро і зелене світло Януковичу і Партії регіонів до будь-яких маневрів. Порушивши принципову норму Конституції щодо способу формування парламентської більшості і отримавши підтримку в головного конституційного арбітра країни, регіонали не просто знівелювали сенс виборів, а продемонстрували, що будь-які порушення вони можуть здійснювати, не озираючись. Принаймні, на КСУ і на виборців.

Після коаліції «тушок» на черзі, очевидно, приборкання усіх владних структур від центру до села, «залучення» у свої лави переважної більшості «парламентаріїв-тушок», аж до 300 осіб. А з такою кількістю голосів у парламенті можна легко не лише Конституцію змінити, а й зробити Україну приватною власністю, як це було зроблено і з державним заповідником «Межигір'я»?

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію Радіо Свобода.
XS
SM
MD
LG