Доступність посилання

ТОП новини

На Донеччині прагнуть легалізувати копанки


(ілюстраційне фото)
(ілюстраційне фото)

Донецьк – На Донбасі збираються легалізувати малі саморобні шахти, або копанки. За даними правоохоронців, кількість нелегальних шахт в останні кілька років значно зросла. Самодіяльна розробка вугілля почала з’являтись у центрі області, поблизу Донецька і Макіївки, причому сучасні копанки ведуть видобуток вугілля в промислових масштабах. В планах влади – легалізувати цей небезпечний вид бізнесу. Як це відбуватиметься?

Легалізацію копанок розпочнуть зі спрощення правил безпеки для малих шахт. Таке рішення ухвалила спеціальна державна комісія, що вивчає на Донеччині проблему нелегальних копалень.

«Для легалізації видобутку вугілля необхідний цілий ряд заходів і на законодавчому рівні з погляду спрощення правил безпеки. Якщо реалізовувати в повному обсязі ті правила, що існують для підприємств із видобутку вугілля, то це ні з фінансового погляду, ні з організаційного малий та середній бізнес не потягне», – говорить голова комісії, заступник голови Донецької облдержадміністрації Сергій Дергунов.

Нині для того, щоб розпочати бізнес у цій сфері і оформити всі документи, потрібно 2–3 роки. Влада хоче спростити процедуру так, щоб отримати всі дозволи було можливо за три місяці. Для цього в Міністерстві палива та енергетики розробляють нові правила видобутку вугілля на глибині до 50 метрів, а також типовий проект малої шахти.

Копанки як стихійне лихо

Проблема копанок вперше постала на Донеччині в часи масового закриття шахт і гірняцького безробіття. За інформацією Держгірпромнагляду, тепер із західних районів області копанки поступово переходять у центр регіону.

Найбільша кількість саморобних «дірок» працює на територіях уже закритих шахт, де вугілля підступає близько до поверхні. Місцеві чиновники скаржаться на стихійність виникнення малих шахт, бо на місці вже закритих копалень швидко виростають нові.

«Усе це риють такими темпами, так швидко. Я готовий повністю відповідати за свої слова, тому що був свідком того, як за одну ніч вирили, підготовили не самі дірки, а вирили ями, поставили бараки – сім штук за одну ніч. Ввечері не було, а вранці з’явились», – розповідає голова Шахтарської райради Дмитро Конаков.

Профспілки налаштовані скептично

Між тим експерти упевнені: у своїх намірах легалізувати бізнес влада не скоро просунеться уперед, адже насправді не зацікавлена в цьому.

«Копанки треба або легалізувати, а легалізувати їх ніхто не хоче, бо тоді з них треба буде платити всі податки, і відповідно рентабельність цих підприємств буде втрачена, бо там обсяги невеликі, – або їх треба просто закрити», – каже заступник голови Незалежної профспілки гірників Анатолій Акімочкін.

Нині на Донеччині офіційно працює лише сім малих копалень і, за інформацією влади, існує близько 400 нелегальних копанок.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG