Доступність посилання

ТОП новини

У Британії ув’язнено члена Палати лордів парламенту за шахрайство


Лондон – Члена верхньої Палати лордів британського парламенту лорда Тейлора Ворвикського засуджено на 12 місяців ув’язнення за шахрайство з депутатськими видатками. Тепер на нього чекає припинення депутатських повноважень.

Поняття депутатської недоторканності є в Україні настільки звичним, що українському громадянину, можливо, видасться дивним, що депутат парламенту може опинитися на лаві підсудних, а відтак у в’язниці за шахрайство. Але в розвинених демократіях закон є один для всіх, і за шахрайство доводиться відповідати, навіть якщо закон порушив член Палати лордів парламенту.

Суддя покарав лорда Тейлора, який раніше належав до панівної Консервативної партії, річним ув’язненням за те, що він подавав фальшиві клопотання про повернення видатків на квитки на потяг та готелі. Таким чином, він привласнив понад 11 тисяч фунтів із кишені британських платників податків (це близько 18 тисяч доларів).

58-річний лорд брехав у суді під присягою, намагаючися приховати факт шахрайства. Щоб отримати згадані кошти, він заявив у офісі видатків Палати лордів, що начебто його основним житлом був дім у місті Оксфорді, тоді як насправді він жив у Лондоні. Ба більше, він лише двічі був у тому оксфордському будинку, власником якого є дружина його родича. Але він брехав, щоб мати змогу одержувати гроші на дорожні і готельні витрати, що належаться депутатам, які живуть за межами британської столиці.

Адвокатам лорда Тейлора не вдалося врятувати його від в’язниці, хоча вони дуже старалися, як про це розповів оглядач Тамзин Сміт.

«Його захист виступив із пристрасним, рішучим закликом присудити йому покарання, не пов’язане із утриманням під вартою, – зазначає Сміт. – Адвокати казали, що його злочин був не таким зловісним, як злочини, вчинені раніше ув’язненими чотирма депутатами нижньої Палати громад. Але суддя Сондерс не погодився із цим. Він сказав, що газета Sunday Times викрила брехню Тейлора і суд присяжних визнав його винним. Щоправда, суддя врахував деякі аргументи захисників щодо важливої ролі лорда Тейлора у громадському житті, позитивні характеристики, надані йому, його безкомпромісну боротьбу з виявами расизму. Але скандал із видатками залишив величезну пляму на ньому, і його засуджено до 12 місяців ув’язнення».

Тейлор може залишитися депутатом, незважаючи на ув’язнення

Парадокс полягає в тому, що за чинного у Британії законодавства, винних у злочині і засуджених депутатів Палати лордів не може бути позбавлено повноважень інакше, ніж через ухвалення спеціального парламентського акту. Адже до Палати лордів призначають довічно.

Проте тепер, після завершення судового процесу, в парламенті буде продовжене розслідування щодо видатків лорда Тейлора, і результати стануть підставою для рекомендацій парламентському Комітетові з привілеїв і поведінки. Комітет, у свою чергу, рекомендуватиме Палаті лордів заходи проти лорда Тейлора. І вже Палата визначиться, чи хоче вона зупинити його повноваження, зажадати вибачень, або ж узагалі не карати його.

Лорд Тейлор став першим чинним парламентарем, якого визнав винним суд присяжних через скандал із видатками. 1996 року він став першим чорношкірим членом Консервативної партії, який одержав місце у Палаті лордів. Два інші члени Палати лордів, письменник лорд Арчер та газетний магнат лорд Блак, залишаються депутатами Палати, незважаючи на те, що одержали терміни тюремного ув’язнення у минулому. На відміну від лордів, депутати нижньої виборної Палати громад автоматично вибувають з неї у разі засудження до понад одного року ув’язнення.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG