Доступність посилання

ТОП новини

Журналіст каже, що потерпає через відео з керівником Донеччини


Донецьк – Журналіст заявляє про погрози на його адресу після поширення в інтернеті відео про донецького чиновника. Активний користувач мережі Фейсбуку, медіа-експерт Микола Сухомлин каже, що після публікації в мережі відео з дорогим автомобілем голови Донецької облдержадміністрації Анатолія Близнюка, невідомі почали погрожувати йому з вимогами видалити відео. Зрештою сторінку Сухомлина в соціальній мережі заблоковано. Профіль автора цього відео залишився недоторканим, хоча він каже, що йому непросто висвітлювати життя донецької влади.

Журналіст і керівник компанії «МедіаЮкрейн» Микола Сухомлин заявляє, що після публікації в соціальній мережі Фейсбук відео, на якому видно дорогий автомобіль голови Донецької облдержадміністрації, на його сторінку здійснено атаку. Невідомі вимагали видалити це відео, розповів Радіо Свобода Микола Сухомлин.

«Після публікації відео наступного дня я почав отримувати листи у Фейсбуці із більш-менш спочатку коректними погрозами, мовляв, це відео видаляйте, а далі можете займатись, чим завгодно, тільки не торкайтеся жодної політичної сили. Коли на це не зреагував, то наступного дня вже з різних профілів писали, і було видно, що це одноденні профілі, надсилались суворі, серйозні погрози», – зазначає Микола Сухомлин.

Сухомлин каже, що йому дзвонили з погрозами з невідомого номера, зі словами, що він «не знає, з ким зв’язався». Першого червня сторінку журналіста на одній із соціальних мереж було видалено.

Авторові відео заважали знімати автомобіль

Відео з Анатолієм Близнюком зняв донецький журналіст Олексій Мацука на початку квітня. На ньому видно, як чиновник виходить із автомобіля Мерседес. Помічниця Близнюка не давала знімати автомобіль, розповів Радіо Свобода журналіст.

«Це відео – одна з робіт, коли ми слідкуємо за чиновниками, – каже він. – На цьому відео чітко видно позицію влади до журналістів, до незалежних журналістів. Я маю на увазі в першу чергу керівника прес-служби губернатора, яка намагалась відсторонити мене від автомобіля з камерою. На відео не видно – я підняв руки нагору, щоб над її головою почати знімати».



На прохання Радіо Свобода прокоментувати заяву Сухомлина, у Донецькій облдержадміністрації сказали, що поки нічого не знають про ситуацію.

«Чесно кажучи, туди руки не доходять. Ну опублікував, ну надрукували, ну і що тут такого. Невже там було щось не так? Я не розумію. Харків – і ми. Взагалі незрозуміло», – сказала керівник прес-служби Ірина Таранова.

Микола Сухомлин нині працює в Харкові і в Києві, а раніше писав блоги як харківський медіа-експерт. Профіль Миколи Сухомлина був одним із найпопулярніших в українському секторі Фейсбуку, адже його автор щоденно протягом двох років публікував десятки авторських анекдотів і карикатур.

Ірини Таранова пообіцяла підключити всі служби, щоб розібратись з проблемою. За її словами, керівник Донеччини Анатолій Близнюк перебуває у відрядженні.

Автор відео Олексій Мацука вважає, що видалення сторінки Сухомлина – справа рук людей, які представляють інтереси донецької влади. Між тим, сторінка самого автора відео лишилась недоторканою.

Шикарне життя чиновників на тлі розбитих доріг

Нещодавно всі донецькі чиновники оприлюднили декларації про доходи. Дохід Анатолія Близнюка у 2010 році, за документом, складає 400 тисяч гривень. «У чиновників шикарне життя – дорогий одяг, автомобілі. Все це не відповідає цифрам, які вказуються в податкових деклараціях», – говорить Олексій Мацука.

Керівник Донеччини Анатолій Близнюк їздить на автомобілі вартістю понад 700 тисяч гривень. При цьому нещодавно він заявив, що в малих містах області не вистачає коштів на ремонт доріг.

«Для того, щоб мати дороги рівня нинішнього Донецька, нам необхідно, як мінімум, у три-п’ять разів підвищити збори або ціну палива від пістолета. Нам потрібні джерела, а джерела – це наші з вами податки, що нами сплачені», – зазначив Анатолій Близнюк.
Декларація голови Донецької облдержадміністрації Анатолія Близнюка (І)
Декларація голови Донецької облдержадміністрації Анатолія Близнюка (ІІ)

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG