Доступність посилання

ТОП новини

Британський уряд погрожує профспілкам


Лондон – На британські профспілки можуть чекати нові, суворіші закони, що регулюють їхню діяльність. Це може статися, якщо вони відреагують на урядову програму заощаджень масовими страйками. Відповідну погрозу висловив британський міністр бізнесу.

Британський міністр бізнесу Вінс Кейбл попередив, звертаючися до делегатів з’їзду однієї із профспілок працівників бюджетної сфери – GMB, яка об’єднує 600 тисяч членів, що у разі масового, скоординованого страйку, який профспілки обіцяють на 30 червня, уряд може вдатися до зміни законів про профспілки і страйки.

Міністр Кейбл є представником Ліберально-демократичної партії – молодшого партнера у панівній урядовій коаліції, а тому, як кажуть експерти, попередження з його вуст може мати більше ваги, ніж якби його висловив представник Консервативної партії прем’єр-міністра Дейвіда Камерона.

У промові, яку члени профспілки GMB увесь час переривали вигуками обурення, Кейбл, зокрема, сказав: «Якщо страйки завдадуть серйозних збитків нашій економічній і соціальній структурам, стрімко зросте тиск на уряд із вимогою вжити заходів. А це щось, чого і ви, і я разом хотіли б уникнути».

Передбачається, що упродовж наступних 4 років 300 тисяч британців втратять робочі місця у бюджетній сфері через драконівську політику заощаджень, яку провадить консервативно-ліберальний уряд. За цей час він планує скоротити видатки на громадські потреби на понад 80 мільярдів фунтів стерлінгів.

У промові Кейбл закликав профспілкових діячів підходити до ситуації із «холодною головою», але його виступ викликав лють у керівників провідних профспілок.

Профспілки кажуть, що уряд повинен зосередитися на пожвавленні економіки, перш ніж вступати у боротьбу з ними. Лен МакКласкі, керівник найбільшої профспілки країни Unite, зазначив, що різкі вислови про наступ на трудових людей є цирком від уряду, який не має гадки про реальні проблеми країни.

Але у понеділок міністр фінансів Джордж Осборн знову виступив на захист урядових заходів у галузі економіки, незважаючи на критику з боку групи економістів, які заявили, що швидке скорочення дефіциту бюджету ставить під загрозу економічне одужання.

Напружені стосунки профспілок із консерваторами

Стосунки між профспілками і панівною Консервативною партією залишаються дуже важкими від 1980-х років, коли прем’єр-консерватор Марґарет Тетчер обмежила могутність профспілкового руху. Від того часу членство у профспілках упало вдвічі, зменшилася і кількість днів, втрачених для економіки через страйки. Однак профспілки і далі є сильними у бюджетному секторі.

Критики профспілок закликають зробити страйкове законодавство більш вимогливим, щоб страйки дозволялися, лише коли їх підтримує значна кількість від усіх членів профспілки, а не так, як це є тепер, коли достатньо простої більшості від тих членів профспілки,які беруть участь у голосуванні про доцільність страйку. Як правило, явка на таких голосуваннях є досить низькою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG