Доступність посилання

ТОП новини

Оприлюднено дизайн смолоскипу лондонської Олімпіади 2012 року


Дизайн смолоскипу Олімпійських Ігор 2012
Дизайн смолоскипу Олімпійських Ігор 2012

Лондон – Організатори Олімпійських ігор 2012 року, що відбудуться у британській столиці, офіційно оприлюднили дизайн смолоскипу, який принесе олімпійський вогонь із Греції на туманний Альбіон. Ним буде запалено вогонь Олімпіади у великій чаші на лондонському Олімпійському стадіоні.

Позолочений смолоскип, який організатори лондонської олімпіади продемонстрували світові, буде використано, щоб пронести олімпійський вогонь близько 13 тисяч кілометрів на церемонію відкриття 27 липня наступного року.

Спортивний оглядач Джеймз Пірс зауважує, що дизайн смолоскипу містить у собі глибокий символізм.

«Він важить близько 800 грамів, що є дуже небагато для олімпійського смолоскипу, – каже він. – Його зроблено з алюмінію, але за кольором він золотий. Мені сказали, що в ньому є 8 тисяч дірочок, хоча не певен, чи хтось справді рахував. Це символізує 8 тисяч людей, що пронесуть смолоскип під час його подорожі Сполученим Королівством. Крім того, і протяжність цієї подорожі буде близько 8 тисяч миль. Його форма згори – трикутна. Три сторони символізують три лондонські олімпіади – 1908-го, 1948-го і 2012 років. Кажуть, що носії смолоскипу будуть вдягнені у форму із золотими вкрапленнями. Тож кольори будуть скоординовані з кольором смолоскипу. І це той колір, звичайно, що є дуже важливим для кожного учасника Олімпіади».

Дизайн було оприлюднено на лондонському залізничному вокзалі Сейнт-Панкрас. Сам цей вокзал є символом нового британського дизайну – його було реконструйовано в авангардному стилі кілька років тому, і нині він є своєрідними воротами Британії до Європи, адже звідси вирушають на континент швидкісні поїзди «Євростар». Авторами дизайну смолоскипу є Едвард Барбер та Джей Осґербі.

Вогонь зможе побачити переважна більшість британців, та не світ

Нині британські місцеві громади номінують кандидатів на носіїв смолоскипу. Організатори на чолі із головою, колишнім олімпійським чемпіоном лордом Себастьяном Коу, проклали маршрут таким чином, щоб будь-якому британцеві не довелося діставатися до місця пронесення смолоскипу більше ніж годину.

«Ми співпрацюємо з місцевими громадами, з представниками націй, які живуть у Британії, з регіонами країни, – зазначає лорд Коу. – І ми сповнені бажання показати смолоскип максимальній кількості людей – можливо, 95 відсоткам населення Сполученого Королівства. Тобто така кількість людей матиме маршрут проходження смолоскипа географічно поруч із собою. Тобто ми хочемо доставити його майже на поріг їхніх будинків».

Вогонь запалять біля гори Олімп у Греції, де відбувалися олімпіади в античні часи, а відтак його буде доставлено відразу до Британії. Міжнародної естафети олімпійського вогню цього разу не буде після того, як перед Олімпіадою 2008 року в Пекіні на маршруті вогню відбувалися численні протести правозахисників. У Британії і Північній Ірландії вогонь подорожуватиме 70 днів. Організатори хочуть, щоб більшість носіїв смолоскипу були віком від 12 до 24 років.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG