Доступність посилання

ТОП новини

Податкова погрожує підприємцям, щоб не закривались?


Київ – Прем’єр-міністр Микола Азаров заявив про зростання малого та середнього бізнесу в Україні після ухвалення Податкового кодексу. Він також пообіцяв, що уряд робитиме все можливе, щоб не нашкодити підприємцям. Між тим експерти наголошують, що підприємці нині поступово згортають свій бізнес або йдуть у тінь. Самі ж бізнесмени готуються до створення протестного підприємницького руху.

В Україні зросла кількість приватних підприємців – про це в інтерв’ю одному з телеканалів заявив голова українського уряду Микола Азаров.

Він переконаний, що після ухвалення Податкового кодексу малий та середній бізнес не закривається, а, навпаки, зростає.

Підтверджує це звітність Державної податкової служби, яка свідчить, що за перші 4 місяці цього року кількість фізичних осіб-підприємців в Україні зросла на 24 тисячі.

Маніпуляція цифрами

Однак експерт-економіст Володимир Дубровський вважає, що чиновники маніпулюють статистикою. Підприємці нині або масово згортають діяльність, або йдуть у тінь, розповідає експерт.

« У нас кількість підприємців, які працюють, різко скоротилась. Можливо, за рахунок того, що підприємства не закривають, і вони продовжують нібито висіти в повітрі. Треба дивитись на статистику тих, хто реально працює», – звертає увагу він.

«Реально працюють ті, хто здебільшого має єдиний податок і його сплачує. А кількість тих, хто сплачує єдиний податок, наскільки мені відомо, значно зменшилась», – зазначив Радіо Свобода Володимир Дубровський.

Погрози податківців

Яким чином збільшується статистика щодо кількості підприємців, Радіо Свобода розповіла жінка-бізнесмен, яка побажала залишитись неназваною. За її словами, податковий інспектор погрозами не дозволив ліквідувати її підприємство.

«Ми вирішили закритись і попрацювати в тіні або взагалі не працювати. Коли я почала закриватись, мені почали казати, щоб платила штрафні санкції через неправильно ведену книгу обліку. А за новим Податковим кодексом усім почали виписувати божевільні штрафи. Податківці почали пропонувати: мовляв, ви не закривайтесь або переходьте на схему, що у вас нема прибутку, або – тюрма», – розповіла підприємець.

Вона уточнила, що за порушення у книзі обліку їй виписали штраф розміром у мільйон гривень.

Вимоги та ультиматум підприємців

Ситуація для середнього та малого бізнесу сьогодні гірша, ніж у кризу, розповіла Радіо Свобода голова Всеукраїнського об’єднання малого та середнього бізнесу «Фортеця» Оксана Продан. Її організація об’єднує понад 80 тисяч підприємців, які зараз створюють новий протестний рух із вимогами пом’якшити бізнес-середовище.

«Для бізнесу криза не була така страшна, як сьогодні. Тому що немає абсолютно в людей купівельної здатності. Немає реалізації товарів і послуг. Люди не можуть платити податки. Нам необхідні реальні реформи, необхідно реально спростити умови для бізнесу», – каже вона.

Серед основних вимог підприємців – ухвалення одного з трьох варіантів закону про спрощену систему оподаткування. Жоден із них Верховна Рада поки не розглянула навіть у першому читанні.

Крім того, за словами Оксани Продан, закон, що набув чинності 1 січня, стимулює відхід заробітних плат у тінь, тінізацію економіки. Тому бізнес вимагає зниження ставки єдиного соціального внеску та скасування єдиного соціального внеску для пенсіонерів, яке влада обіцяла зробити ще півроку тому, зазначає голова об’єднання малого та середнього бізнесу «Фортеця».

Якщо чиновники продовжуватимуть зволікати з виконанням обіцянок, підприємці готові вдатись до протестних акцій, серед яких вони називають всеукраїнські мітинги та масову несплату податкових зборів.
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG