Доступність посилання

ТОП новини

Європа не хоче фінансувати НАТО (огляд європейської преси)


Лондон – У сьогоднішніх газетах привертають увагу матеріали про важливість сильного НАТО для Європи, на чому наголосив у Лондоні генеральний секретар цієї організації. Також видання пишуть про процес у Мінську над кореспондентом польського щоденника Gazeta Wyborcza.

Британський щоденник Times пише сьогодні про попередження, яке під час візиту до Лондона висловив генсекретар НАТО Андерс Фоґ Расмуссен. Він сказав, що Європа не повинна дозволити, щоб НАТО послабилося у військовій галузі через скорочення видатків на оборону. Газета зазначає, що партнери по НАТО не можуть покладатися лише на Сполучені Штати, а повинні також матеріально підтримувати організацію. У статті мовиться: «Європа має зрозуміти, що їй треба збільшити видатки на оборону і що вона має надавати бойові з’єднання для виконання своїх обов’язків у світі. Після Америки Європа все ще має найкращі військові можливості у світі. Трансатлантичний альянс залишається головним гарантом глобальної безпеки… Європа мусить боротися за те, у що вона вірить... Деякі члени НАТО, як виглядає, сумніваються, чи їм справді потрібний альянс. Вони стали прихильниками приказки «моя хата скраю». Це величезна помилка».

Польська Gazeta Wyborcza пише про судовий процес у Мінську проти її кореспондента Анджея Почобута, який розпочався у вівторок. Почобут назвав диктатором президента Білорусі Лукашенка і звинуватив його у шахрайстві на виборах. Газета вважає, що Лукашенко програє від цього процесу: «Навіть якщо Почобута засудять за трьома обвинуваченнями, Лукашенкові не вдасться нікого переконати, що він не є диктатором. Навпаки, світ стане ще більш переконаним у цій думці... Однак факт, що хтось назвав його диктатором і виборчим шахраєм, не повинен надто його непокоїти тепер, бо він має значно більші проблеми, ніж ця. Зокрема, ту, що його економічне керівництво, яке ґрунтується на радгоспній системі, привело його країну на межу катастрофи».

Британська Daily Telegraph оприлюднила коментарі британського боксера Дейвіда Гея, чемпіона світу з боксу за версією WBA, що 2 липня у Гамбурґу зустрічається в об’єднавчому двобої з чемпіоном за версіями IBF та WBO, українцем Володимиром Кличком. Гей заявив, що можливість об’єднати в одних руках різні чемпіонські паски є рідкісною, – вона трапляється лише раз на 10-15 років. Він додав, що в історії було дуже мало боксерів, які могли похвалитися одночасним володінням більшості пасків. Такими були лише Леннокс Льюїс та Майк Тайсон. Гей визнав, що у поєдинку з Кличком буде аутсайдером. Проте він вірить, що зможе переконати скептиків: «Багато хто вважає, що добряче дістану на рингу. Але я вірю, що це моя доля – вийти на ринг і побити цього хлопця».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG