Доступність посилання

ТОП новини

«Відмінності у позиціях Тирасполя та Кишинева існують» – Чекуоліс


Заблокований міст на річці Дністер, Молдова, 4 листопада 1990 року
Заблокований міст на річці Дністер, Молдова, 4 листопада 1990 року

Київ – Неофіційні консультації щодо врегулювання Придністровського конфлікту знову завершились безрезультатно. Єдиною стороною, яка не погодилась на відновлення офіційних консультацій, став Тираспіль. Крім того, Молдова та Придністров’я вкотре не змогли дійти компромісу. Такими є результати міжнародної зустрічі у форматі «5+2» щодо врегулювання Придністровського конфлікту, що пройшла у Москві 21 червня. Сторонам дали час на роздуми, а засідання довелось перенести на вересень цього року. Про деталі неформальної зустрічі у Москві в ексклюзивному інтерв’ю Радіо Свобода розповів спеціальний представник голови ОБСЄ на переговорах щодо статусу Придністров’я Ґедрюс Чекуоліс.

Чергова неформальна зустріч формату «5+2» щодо врегулювання Придністровського конфлікту була безрезультатною. В чому причина?

– На жаль, це правда. Ми зустрілись у Москві 21 червня, очікування були високі. Особливо після квітневої зустрічі у форматі «5+2» у Відні, де здавалось, що ми наблизились до відновлення офіційних переговорів про врегулювання Придністровського конфлікту у форматі «5+2». Хоча не все так песимістично, адже переговори у Москві відбулися і вони тривали цілий день. Що буде далі, ми називаємо «зупинкою годинника»: московська зустріч перенесена на початок вересня. Тоді, я надіюсь, ми прийдемо до позитивного результату.

Що завадило ухвалити спільне рішення на московській зустрічі?

– На жаль, позиція Тирасполя виглядала так, що вони не мають відповідних інструкцій, щоб зробити наступний крок. Але всі сторони прийшли до консенсусу, і це схвально, в тому числі Москва. Міністр Лавров повторював кілька разів, і він дуже позитивно налаштований щодо цієї позиції, що є необхідність надати Придністров’ю спеціальний статус, враховуючи територіальний суверенітет Молдови.

Тирасполь був єдиним, хто не погодився відновити офіційні переговори. Ми намагались їх переконати всіма можливими аргументами, що це стане початком серйозних реальних переговорів. Швидше за все, делегація просто не була готова і не мала відповідних інструкцій з Тирасполя. То ж неможливо було досягти позитивного рішення під час першої частини переговорів у Москві.

Відмінності у позиціях Тирасполя та Кишинева існують. То ж всі сторони проголосували за тимчасове призупинення переговорів, щоб делегації в себе у столицях глибше поговорили на цю тему і подумали, як рухатись далі. Такою була позиція і України, і Європейського Союзу, і нас усіх.

Можливо, варто поміняти формат переговорів? Може, варіант «5+2» не є дієвим?

– Ви знаєте, це правильний механізм. Відновлення офіційних переговорів є пріоритетом для усіх нас. Це збільшить відповідальність за ухвалення рішень. Конкретні рішення будуть ухвалюватись, це зробить переговори серйознішими.

Бо тепер ми маємо лише неформальні зустрічі, що мовою дипломатів означає практично нічого. Ви можете погодитись чи не погодитись, але це неформально. То ж офіційні зустрічі – високого чи нижчого рівня – в першу чергу, означають переведення дискусії у нормальний процес врегулювання Придністровського конфлікту. Саме тому це дуже важливо.

Довідка для сайту:

Переговори щодо врегулювання Придністровського конфлікту тривають у форматі «5+2» (сторони конфлікту: Молдова та Придністров’я, а посередники та спостерігачі – Росія, Україна, ОБСЄ, Євросоюз і США). У лютому 2006 року офіційні консультації зайшли в глухий кут, а потім були припинені. Разом з тим, неофіційні зустрічі в цьому форматі періодично проводяться.
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG