Доступність посилання

ТОП новини

Пенсійну реформу можуть ухвалити на початку липня


Київ – Незалежні профспілки вимагають внести зміни у проект пенсійної реформи, що може бути ухвалений Верховною Радою на початку липня. Зокрема, профспілки заявляють, що внаслідок реформи пенсії більшості населення зменшаться на 140-150 гривень. Остаточний розгляд законопроекту призначений на найспекотніший літній час. Чи можливий в таких умовах організований протест проти ухвалення реформи?

Профспілчани сумніваються, що їм вдасться використати останній шанс скоригувати пенсійну реформу, що може бути ухвалена у другому читанні у найближчі два тижні – вийти на протест.

«Із 5-го по 8-е липня будуть приймати пенсійну реформу – мабуть, що будуть приймати. Люди всі у відпустках – тобто геніально придумано. Усі роз’їхались. Ідеально – в дні літнього сонцестояння буде ухвалена ця реформа», – говорить голова Національного форуму профспілок України Григорій Кабанченко.

Проект націлений на економію коштів, а не пошук додаткових джерел

Незалежні профспілки провели альтернативне обговорення законопроекту в 18 регіонах України. Вони називають норми проекту поверховими, спрямованими на економію пенсійних коштів. Зокрема, до економії коштів призведе підвищення пенсійного віку, зазначає секретар Національної конфедерації профспілок Павло Петриченко.

«Те, що Тігіпко сьогодні заявляє, що пенсійний вік має бути для всіх однаковий, це є не що інше як приховане встановлення пенсійного віку для всіх 62 роки. І ми не виключаємо, що на виході рішення Верховної Ради буде встановлено єдиний пенсійний вік – 62 роки», – каже Петриченко.

За словами колишнього першого заступника міністра праці та соціальної політики Павла Розенка, уряд змінює систему перерахування пенсій, щоб зекономити гроші, це приховане зменшення пенсій.

«Уряд пропонує змінити цю формулу і написати середню заробітну плату за три останні роки. За три роки середня заробітна плата становить 1750 гривень. Тобто дві тисячі мінус 1750 гривень – база пенсії зменшується на 250 гривень. Внаслідок цього пенсії зменшаться на 150 гривень», – говорить Розенко.

Відсутність спротиву буде шкідливою в світлі інших реформ – депутат

Такий закон не може бути ухвалений, зауважує автор альтернативного проекту пенсійної реформи, народний депутат від БЮТу Андрій Павловський. «Я думаю, що треба закликати людей, щоб вони, коли буде розглядатись через 10 днів остаточне питання, вийшли з протестами, бо наша влада зараз глухоніма. Марно сподіватись, бо ми ж такі наївні, якщо вони побачать, що спротиву нема, то цей шок без терапії продовжуватимуть і надалі», – наголошує депутат.

Під час презентації проекту на першому читанні віце-Прем’єр-міністр України Сергій Тігіпко наполягав на негайному ухваленні законопроекту, адже кількість працездатного населення і пенсіонерів вже зрівнялась. Минулого року дефіцит Пенсійного фонду складав 34 мільярди гривень.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG