Доступність посилання

ТОП новини

Суд наразі зупинив ліквідацію трьох українських шкіл у Макіївці Донецької області


Донецькі батьки пікетують міську раду з вимогою зняти з розгляду питання про ліквідацію шкіл, де вчаться їхні діти. 15 квітня 2011 року, Донецьк.
Донецькі батьки пікетують міську раду з вимогою зняти з розгляду питання про ліквідацію шкіл, де вчаться їхні діти. 15 квітня 2011 року, Донецьк.

Донецьк – На Донеччині триває боротьба батьків за школи, що закриваються. Напередодні Донецький апеляційний адміністративний суд зупинив ліквідацію трьох шкіл з українською мовою навчання у віддалених районах Макіївки Донецької області. Це перше рішення на користь батьків за півтора місяці, що вони провели в судах. За їхніми словами, донецька влада уникає відкритої дискусії. Чи вдасться людям відстояти школи до початку нового навчального року?

Донецький апеляційний адмінсуд зупинив рішення Макіївської міської ради про ліквідацію шкіл №№ 3, 27, 100. Суд погодився з батьками, які довели, що під час розгляду справи чиновники від освіти стали розбирати шкільне майно. Батьки боялись, що в разі позитивного рішення суду першої інстанції, їм уже не вдасться відновити школи.

«Парти вивезли тишком-нишком! Оббили всі кути! Дуже багато сил приклали батьки і вчителі, щоб школа виглядала так, як вона виглядала, а зараз усе зруйноване! Вже навіть вирізали котельну, зрізали бак, а це дуже дорогі речі для відновлення», – говорить мати учня Макіївської школи № 3 Ганна Назіпова.

Макіївська міськрада не заперечує, що вживає попередніх заходів для закриття школи. Наприклад, педагогам пропонують шукати іншу роботу. Позицію влади в судовому засіданні оприлюднила суддя Тетяна Арабей.

«Робота ліквідаційної комісії зараз триває. Міська рада вважає, що на час розгляду справи в суді не існує очевидної небезпеки заподіяння шкоди правам, свободам та інтересам позивача, а лише проводяться заходи, спрямовані на дотримання прав і свобод працівників вищезазначених шкіл», – прочитала суддя лист із Макіївської ради.

Суди затягуються – батьки нервуються

Позивачі сумніваються, що влада виконає рішення суду, адже на папері дата ліквідації школи – перше вересня. При цьому і відповідачі, що не відвідують засідання, і судді затягують процес, вважають представники захисту.

«Вони (представники влади – ред.) до апеляційного суду жодного разу не з’явились, при цьому надавали заяви, вони уникають відкритої дискусії. А в Макіївському суді ця Андрюшина (суддя – ред.) нічого не розглядає, вона сидить і мовчить, нічого не питає. Ми доводимо, ми доказуємо, між собою сперечаємось, а її як суд нічого не цікавить», – говорить представник позивачів Сергій Анікушин.

У Центрально-міському суді Макіївки обіцяли розглянути справу протягом місяця, втім, навмисне тягнуть час до початку нового навчального року, говорить захисник батьків у судах Марія Олійник.

«Ми не вкладаємось в один місяць, як написала суддя. Як би не було вирішене це питання, воно – соціально-резонансне, і, звичайно, або наша сторона, або їхня сторона буде оскаржувати рішення в апеляційному суді. Протягом одного місяця ця справа ніколи не могла б бути розглянута», – зазначає Олійник.

Усі чотири школи в Макіївці і в Донецьку, проти закриття яких від початку літа судяться батьки, вели навчання українською мовою.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG