Доступність посилання

ТОП новини

Сміття доведе донецького мера до відставки?


Протест проти сміттєзаводу
Протест проти сміттєзаводу

Донецьк – Сьогодні донецькі депутати продали землю під будівництво сміттєспалювального заводу. Городяни, що живуть поряд із майбутнім заводом, намагалися потрапити на сесію міської ради, щоб не допустити продажу землі під шкідливе, на їхню думку, будівництво. Міліція силою стримувала пікетників. Донеччани обіцяють зібрати підписи для відставки міського голови, який запевнює, що новий проект корисний для міста.

Донецькі депутати вирішили продати ділянку землі у Пролетарському районі міста під будівництво сміттєспалювального заводу за проектом шведської фірми «Екоенерджі». Шведи мають намір інвестувати у проект 340 мільйонів євро. Дискусія щодо будівництва заводу точиться вже більше року, втім жителі Пролетарки і екологічні організації так і не погодились на створення підприємства.

За висновками експертизи, яку провели 11 донецьких громадських організацій, завод може загрожувати здоров’ю донеччан, бо призведе до викидів діоксину, чадного газу, миш’яку та інших небезпечних речовин.

Сьогодні близько сотні людей прийшли під міську раду з гаслами «Мер! Спалюй сміття в себе в кабінеті і дихай цим сам!», «Мер – вбивця міста!». До акції також долучились противники підвищення тарифів на ЖКП. Міліція силою перешкоджала людям похилого віку пройти крізь залізну огорожу, яку виставили на вході у виконком.

«Штурм» Донецької міської ради
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00
ЗАВАНТАЖИТИ


«Мій будинок стоїть на відстані 500 метрів від того місця, де вони збираються будувати завод. По-перше, продаж землі за 50 гривень. По-друге, всіх нас просто отруять – не передбачається роздільний збір сміття, все підряд будуть спалювати», – сказав один із протестувальників Віктор Вікулін.

На дії міліції, яка не пускала пікетників на сесію, донеччани відповіли криками «Ганьба!», «Мера у відставку!». Міський голова так і не вийшов до людей, а в коментарі журналістам назвав акцію політичною.

Міліція не дає проти на сесію Донецької міськради


«Сміттєспалювальний завод повністю безпечний, пройшов екологічну експертизу. Є група людей, які хочуть заробити на цій проблемі політичний капітал. А питання сміття щодня в Донецьку стає більш актуальним, бо вільної землі для полігонів немає», – зазначив Олександр Лук'янченко.

90 тисяч квадратних метрів землі продали за 4,6 мільйона гривень

Попри брак вільної території, депутати вирішили продати землю під завод по 50 гривень за квадратний метр. Голова «Донецького екологічного руху» Сергій Денисенко назвав цю суму мізерною.

«Таке рішення – воно у ланцюжку скоєння цього злочину. Без слухань вони спочатку ухвалюють рішення про узгодження місця, тепер продаж, потім обнесуть огорожею, побудують не послухавши думку громадськості. А потім поставлять перед фактом – а тепер, любі друзі, усе місто буде платити за це задоволення», – сказав Денисенко.

Протестувальники планують розпочати збір підписів для відставки міського голови Донецька і закликають людей ігнорувати плату за утилізацію сміття.

У відповідь на обурення донеччан шведська фірма, яка спроектувала новий сміттєспалювальний завод, ще навесні цього року запрошувала протестувальників у поїздку до Швеції, щоб показати подібний проект. Втім,найбільші противники заводу – організації «Донецький екологічний рух», «Ні сміттєспалювальному заводу!», «Троянда вітрів» та інші – відмовились від поїздки, назвавши її «замилюванням очей». У Швеції побували чиновники і журналісти провладних ЗМІ, які позитивно відгукнулись про майбутній завод, будівництво якого має розпочатися в Донецьку наприкінці року.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG