Доступність посилання

ТОП новини

Архів документів 1930-х років треба відкрити для суспільства – історик


Донецьк – Історичні документи, що стосуються комуністичної карально-репресивної системи 1930-х років, розсекречення яких почалось за президентства Віктора Ющенка, мають зберігатись у більш відкритому місці, ніж архіви Служби безпеки України. До цього закликає колишній керівник галузевого архіву Володимир В’ятрович, коментуючи тему масового знищення таких документів у Донецьку, яка активно обговорюється в інтернеті. Таємність структури стимулює поширення чуток про ці архіви, вважає історик. Так, цього тижня у Донецьку буцім «спалили» документи, які насправді зберігаються в Києві.

Цього тижня у Донецьку з’явилась інформація про масове знищення в обласному управлінні СБУ особових і кримінальних справ, протоколів засідань органів позасудової розправи 1930-х років. Радіо Свобода вдалося розшукати автора цього повідомлення, яке облетіло соціальні мережі і форуми.

За інформацією джерел в СБУ, багато документів передають на міський і районний рівень, де їх протягом двох місяців спалюють, стверджує донецький історик Олександр Добровольський.

«Найбільш цікаві справи будуть почищені, – розповідає Олександр Добровольський. – Мені дзвонило джерело, з яким говорили оперативники. Я ж не можу просто видати це джерело вам».

Справи зберігаються насправді в Києві

За словами колишнього керівника Галузевого архіву СБУ Володимира В’ятровича, усі справи позасудових органів «трійок» 1937–38 років мають зберігатись зараз не в Донецьку, а в Києві. За останнім повідомленням прес-центру СБУ, з метою створення узагальненого банку даних про жертв політичних репресій кілька років тому до архіву СБУ у Києві передано протоколи так званих «двійок» і «трійок» Управління НКВС у Донецькій області.

Окрім цього, період репресій є чи не найкраще вивчений і досліджений, тому інформацію з Донецька В’ятрович вважає сумнівною.

У Донецькому управлінні СБУ утримуються від коментарів щодо можливого знищення документів.

«Це наші внутрішні справи… Те, про що ви запитуєте, це наша службова інформація для внутрішнього використання, тому оприлюднити її неможливо», – говорить речник місцевого управління СБУ Олександр Балабанцев.

Щоб уникнути чуток та зберегти архівні документи, їх варто відкрити для суспільства, вважає колишній керівник архіву СБУ Володимир В’ятрович.

«Допоки документи історичного характеру перебувають у віданні Служби безпеки, така інформація може поширюватись, і її справді важко перевірити, адже Служба безпеки за визначенням є доволі закритою структурою», – говорить екс-керівник архіву.

За словами історика В’ятровича, всі чутки могли б припинитися, якщо б історичні документи передали в окремий або державний архів, де вони були б доступні для всіх зацікавлених.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG