Доступність посилання

ТОП новини

Безпечний банк: кому довірити свої гроші


Президент України дав добро валютному кредитуванню. Віктор Янукович застосував право вето до закону, що забороняє банкам видавати кредити у валюті. Утім, деякі економісти зауважують: це рішення може обмежити кредитування у національній валюті.

Після фінансової кризи 2008 року, через різкі зміни валютних курсів, чимало громадян, що мали кредит у валюті, не змогли впоратись із виплатою своїх боргів. Це призвело до того, що більше половини населення України досі не довіряє банкам – про це свідчать результати досліджень Фонду «Демократичні ініціативи» за 2010 рік. То ж тепер українські фінансисти міркують, як безболісно повернути клієнтів до послуги кредитування.

Серед прихильників заборони на видачу валютних кредитів – Національний банк та Асоціація банків України. Валютні борги вони називають небезпечними для державного бюджету.

Небезпечні валютні кредити

За словами Президента Асоціації українських банків Олександра Сугоняка, Україні варто підсилювати кредитування у національній валюті. «Наявність іноземної валюти у кредитах – це страшна небезпека, – зауважує він. – Ця небезпека обійшлась Україні в суму понад 200 мільярдів. Це додатковий борг, який ліг на бюджет і ліг на позичальників».

Між тим, Олександр Сугоняко має певні застереження до закону, що забороняє кредитування у валюті. Верховна Рада ухвалила цей документ 8 липня 2011 року, однак Президент повернув його на доопрацювання.

Серед недоліків закону Президент Асоціації українських банків називає кримінальну відповідальність позичальника за подачу недостовірної інформації в банк. «Може бути помилка головного бухгалтера, керівника підприємства, що видають ці документи, – каже Сугоняко. – А потім за це може наставати кримінальна відповідальність для фізичної особи. Там є такий пункт, і його варто переглядати».

Олександр Сугоняко спростовує чутки, що за новим законом без суду можна буде позбавити позичальника житла в разі несплати кредитів. Таке рішення ухвалюватиме суд, йдеться у законі. Крім того, депутати гарантували позичальникам право погашати платежі будь-коли достроково.

Фінансист сподівається, що закон після доопрацювання депутатами знову потрапить на стіл глави держави, щоб валютних боржників в Україні стало менше.

Який кредит більш вигідний?

Між тим, самі банкіри запевняють: кредити в іноземній валюті не обмежать кредитування у національній. Голова правління одного з українських банків Дмитро Гриджук розповів Радіо Свобода: «Закон, ветований Президентом, не є проблемою для подальшого розвитку споживчого кредитування чи будь-якого іншого кредитування населення в національній валюті».

То в якій валюті вигідніше брати споживчий кредит? Національний Банк рекомендує у гривнях. Фінансовими порадами в інтерв’ю Радіо Свобода поділився директор Генерального департаменту регулювання платіжних систем і розрахунків НБУ Віктор Кравець. «Важливо здійснювати кредитування в тій валюті, в якій ти отримуєш дохід, – каже він. – Тоді немає курсового ризику. Ми зарплату отримуємо у гривні, відповідно кредитуватись потрібно в гривні. Це важливо для позичальника».

Водночас банкір радить стежити за новинами фінансового ринку та відслідковувати зміну курсів валют на міжнародному рівні. Також Віктор
Кравець радить співпрацювати із вимогливими банками: «Я можу сказати, що тільки той кредитор, який говорить, що мені не потрібен твій паспорт, твій ідентифікаційний номер, довідка про доходи, це все халтура або обдиралівка для звичайного пересічного позичальника», – зазначає Кравець.

Самі ж українські комерційні банки закликають потенційних позичальників звертати особливу увагу на стабільність банку та його вік на ринку фінансових послуг. Голова правління одного з українських банків Дмитро Гриджук порадив, на що варто звертати увагу при виборі банку.

«Треба дивитись на залучення коштів від населення, тобто на депозити населення, на структуру кредитного портфелю, на кредитну заборгованість, прострочену заборгованість, на обсяги цінних паперів, на їхню якість. Тобто ресурсний портфель, кредитний портфель та портфель у цінних паперах», – сказав Гриджук.

Засилля іноземних банків – це добре?

Між тим банків із національним капіталом в Україні лишилось менше 30%, – таку офіційну статистику навів у коментарі Радіо Свобода голова Комітету економістів України Андрій Новак. На ринку банківських послуг 70% нині займає іноземний капітал.

Причиною цього експерт вважає ненадійність українських банків та надто ліберальну політику Нацбанку. «Після останньої фінансової кризи саме українські банки не моголи виплачувати кошти, депозити, тому українські вкладники зрозуміли, що вітчизняні банки є досить ненадійними порівняно з іноземними банками», – зазначив Андрій Новак.

Вилікувати український банковий сектор могла б тісна співпраця українських банків з іноземними, вважає голова Комітету економістів України. Останні підвищують якість банківських послуг і створюють здорову конкуренцію на банківському ринку. Українським банкірам варто взяти приклад з колег із-за кордону, каже експерт.
  • Зображення 16x9

    Ярина Матвійчук

    Приєдналася до команди «Голосу Америки» у 2014 році. Перед тим працювала в американському журналі National Geographic та на Радіо Свобода ведучою та редактором програми «Ранкова Свобода». У Києві волонтерила на «Радіо Марія» та в кіностудії Cinema House Group, у Гавані доглядала за хворими українськими дітьми в рамках проєкту «Україна – Куба». Розповідає, що любить книжки і поважає добре почуття гумору. Рецептом свого життя називає «Похвалу глупоті» Е. Роттердамського. Мріє покататися на всіх видах транспорту та спробувати їжу різних народів світу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG