Доступність посилання

ТОП новини

У Києві відкрилася бієнале Arsenale 2012 (ФОТО)


Куратор, письменник та історик мистецтва Девід Еліот
Куратор, письменник та історик мистецтва Девід Еліот
У Києві відкрився найбільший за всю історію незалежної України мистецький фестиваль – бієнале Arsenale 2012. У бієнале беруть участь 100 митців з 30 країн світу.

Відкриття українського бієнале Arsenale 2012 – це знакова подія, запевняють митці. Чимало міст проводять власні бієнале і цього року таку традицію започатковано й у Києві. Створюючи цей захід, поставили дуже амбітні цілі, не все вдалось через брак часу, деякі роботи продовжують встановлювати, однак це все одно успіх, ділиться своїми враженнями куратор бієнале Arsenale 2012, англієць Девід Еліот.
Головне – не брендові імена, а індивідуальні роботи
Девід Еліот

«Головне – не брендові імена, а конкретні індивідуальні роботи. Чимало майстрів працювали саме для цього бієнале, щоб зробити його особливим. Створюючи свої роботи, митці показували, як вони бачать минуле, сучасне й майбутнє. І оце мистецьке бачення ми об’єднуємо тут. Тут зібрані близько 200 робіт з усього світу під слоганом «Найкращі часи – найгірші часи», – зазначив Девід Еліот. Це картини, інсталяції, скульптури.
Наталія Заболотна
Наталія Заболотна

Знайти кошти на організацію такого заходу зараз в Україні важко, адже з меценатством проблеми, та й саме бієнале обійшлась дорожче, ніж розраховували спочатку, каже комісар проекту, генеральний директор Мистецького арсеналу Наталія Заболотна.

«Пропорція фінансування бієнале – 50% державні кошти, а інші 50% – кошти від меценатів, фондів та спонсорські кошти. Ми спочатку заявляли, що цей проект коштуватиме 38 мільйонів. Знайте цю цифру, а хай інше вас не травмує», – каже Наталія Заболотна.
Путін та Медвєдєв на бієнале

На бієнале разом зі своїми роботами приїхало й чимало авторів. Приїхав автор алеї слави, на якій замість імен акторів – фото та імена політиків, росіянин В’ячеслав Ахунов.
Ми теж саме колгоспники – лише у мистецтві
В’ячеслав Ахунов

«Це «Супер старс», алея супер-зірок, де я хотів показати, яке місце займає Путін з Медвєдєвим серед цих людей, які у своєму житті розпочинали війни. Такі бієнале дуже важливі для митців. Я бачу інших художників, як вони працюють. Це обмін досвідом, як колись колгоспники збирались на збори й обмінювались досвідом, так і ми теж саме колгоспники – лише у мистецтві», – зазначив В’ячеслав Ахунов.

У рамках бієнале Arsenale 2012 відбудеться ще чимало освітніх заходів та арт-подій, які триватимуть до 31 липня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG